Un ministru ne asigură că mistreții din Arad sunt bine

1

În judeţul Arad nu a fost semnalat până în prezent niciun caz de pestă porcină africană la mistreţii din fondurile de vânătoare, a anunţat  ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, aflat în vizită în acest județ.

„Până la această dată, de pe cele 74 de fonduri de vânătoare din judeţul Arad au fost recoltate şi verificate 923 de capete de mistreţi, nefiind depistat niciun caz de pestă porcină africană. Fondul optim de vânătoare la mistreţ aprobat la nivelul judeţului Arad este de 2.027 capete, însă numărul acestora este în prezent, potrivit statisticilor, de 6.634 capete, număr care va trebui diminuat în viitorul imediat apropiat”, a spus ministrul Ioan Deneş.

Ministrul a prezentat decizia luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cuprinsă în Hotărârea 3, document în care este prevăzut modul de acţiune pentru prevenirea extinderii pestei porcine, cât şi pe măsurile care trebuie luate în interiorul focarelor de boală, potrivit Directivei UE 60/2002 (articolele 15 şi 16).

„Efectivul optim de mistreţi care trebuie să existe la nivel naţional a fost aprobat în anul 2004 şi este de 37.000 de mistreţi, însă din statistici se pare că numărul mistreţilor este la acest moment aproape dublu. Din acest motiv a fost aprobată o cotă de intervenţie de circa 27.000 de capete, acesta fiind numărul de exemplare de porci mistreţi care vor trebui recoltate conform Ordinului de Ministru dat la începutul lunii august”, a mai spus ministrul Ioan Deneş.

Citește și:O nouă fermă va fi ”rasă” din cauza pestei porcine africane

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here