Una dintre cele mai TOXICE ciuperci din lume creşte în România

1

Medicii se confruntă cu un val de intoxicaţii, mai multe persoane s-au prezentat la spital după ce au mâncat ciuperci şi s-au simţit rău. Situația este alarmantă cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în estul României.

Chiar în pădurile de la marginea Iaşiului cresc în cantităţi mari ciuperci otrăvitoare numite buretele viperei, care sunt responsabile pentru majoritatea intoxicaţiilor cu ciuperci.

„Aceasta este una dintre cele mai toxice ciuperci din lume, care se găseşte şi la noi în ţară. I se spune „pălăria morţii” pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală”, relatează Elisabeta Ifrim, jurnalist Digi24.

Buretele viperei arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte uşor confundat.

„Cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă şi poate fi confundată. Atunci când este vineţie, poate fi confundată cu o specie de Russula”, spune Teodor Robu, prorector la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Ciuperca letală poate fi găsită oriunde, mai puţin în zonele montane. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.

„Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acţionează silenţios, dar ireversibil. Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia”, spune Teodor Robu.

Citește și Până când mai pot apicultorii să depună cererile pentru obţinerea fondurilor din PNA

Cu câteva zile în urmă, trei membri ai unei familii din Bacău au ajuns la spital în stare gravă, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Una dintre persoane a avut nevoie de dializă hepatică şi ar putea avea chiar nevoie de transplant de ficat, dacă nu îşi va reveni.

„Au mancat toţi trei, fratele meu şi părinţii mei şi acum sunt la urgenţă”, spune un membru al familiei.

„Sunt trei persoane grave, mama tata şi copil cu dureri abdominale importante post consum de ciuperci”, spune Zorila Tereza Blanka, medic UPU la Spitalul din Bacău.

Tânărul este, însă, cel mai grav. El a fost primul transferat la Spitalul Parhon din Iaşi. Apoi au ajuns şi părinţii.

”A fost nevoie de a efectua în urgenţă o dializă hepatică”, spune dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon, Iaşi.

De la începutul acestei luni şi până acum, la Spitalul Judeţean din Bacău au ajuns 11 oameni care s-au intoxicat cu ciuperci.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here