Viticultură: Una peste alta, cred că găsirea forţei de muncă este lucrul cel mai greu acum

0
- Reclamă -

Un viticultor italian, cu o plantaţie ecologică în judeţul Tulcea, a început deja culesul viţei-de-vie.

 

Pregătirile de recoltat au început cu câteva zile înainte, iar printre acestea se numără atât revizia instalaţiilor care sunt utilizate în realizarea vinului, cât şi găsirea zilierilor.”Una peste alta, cred că găsirea forţei de muncă este lucrul cel mai greu acum. Ne-am propus de la început să lăsăm aici ce se câştigă din Somova şi nu căutăm forţă de muncă din altă parte. Şi eticheta vinului nostru este inspirată de zonă, pentru că pe dealul acesta a fost un sit arheologic”, a declarat, pentru Agerpres, viticultorul Roberto Pieroni. În cultura de viţă-de-vie ecologică din Somova nu se folosesc decât piatra vânătă şi sulf dizolvabil şi se cultivă doar soiuri de struguri româneşti.

„Ne-am axat pe soiuri autohtone, pentru că strugurii merită să fie valorificaţi. Noi avem Aligote, Băbeasca Neagră, Fetească Regală, avem şi puţin Merlot, dar nu aveam nimic internaţional. Aligoteul e originar din Franţa, dar aici Aligoteul a găsit solul şi clima cele mai potrivite, iar vinul e mai bun ca cel din Franţa”, susţine Pieroni.

Pandemia de coronavirus nu a afectat afacerea cu vinuri româneşti. „La începutul pandemiei, mi-a fost teamă puţin, pentru că folosim sectorul HoReCa, iar hotelurile şi restaurantele erau închise. Dar în luna iunie am avut o creştere de 30% şi am fost foarte mulţumit. Lumea începe să aprecieze vinurile de calitate. Am făcut şi noi servicii de livrare, lumea vine şi la cramă să cumpere vin. Şi exporturile de vin au crescut. În Germania, de exemplu, nemţii au cultura consumului de bere atunci când ies la terase şi a consumului de vin când sunt acasă”, declară Roberto Pieroni.

De altfel, Delta Dunării este o piaţă de desfacere importantă pentru vinurile premiate la concursurile internaţionale, în condiţiile în care turiştii care ajung aici vor să guste un vin din zonă. Cultura ecologică de viţă-de-vie din satul Somova are o „soră” în Umbria, cu aproape 30 de ani mai mare, care i-a netezit drumul spre ţările europene, dar relaţiile nu ar fi ajutat-o dacă soiurile autohtone nu ar fi fost de calitate.

- Reclamă -

Citește și: Specialist BNR: Dezvoltarea agriculturii şi industriei alimentare ar ameliora vulnerabilităţile economiei românești

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.