Vȃnătoarea ouălor colorate sau cum ne jucăm în perioada Paștelui?

1
ouălor
- Reclamă -

Zilele acestea, în multe parcuri, grădini zoologice și grădinițe s-au organizat vânătorile ouălor de Paște. Copiii pictează  ouăle, adulții le ascund, iar cei mici pornesc cu încȃntare în căutarea lor.

Oul este legat de o serie de tradiții, de la cele pre-creștine unde simboliza renașterea naturii primăvara, la cele creștine, timpurii, unde oul simboliza învierea, reprezentȃnd mormȃntul din care a ieșit Hristos.

Cum a apărut obiceiul acestui joc, nu se știe exact, dar se pare că este legat de postul Paștelui care interzice consumarea ouălor și a altor  alimente cu origine animală. Ca să nu se strice, acestea erau fierte și păstrate la rece. În Sȃmbăta Mare erau decorate și apoi servite la masa de sărbatoare de a doua zi.

În Cehia și Slovacia, ouăle se strȃng de la femei care nu le cedează decȃt cȃnd sunt stropite cu apă și atinse cu crengi de salcie așezate într-un mănunchi, ca o coadă de cal. Se zice că astfel ele vor avea parte de sănătate și frumusețe tot anul.

În America Latină, cascarón sunt ouă care se golesc de conținut , se umplu cu confetti, iar apoi se împachetează în hȃrtie. Ouăle se ascund, iar cȃnd copii le găsesc, le sparg deasupra capetelor celorlalți stȃrnind o ploaie de confetti colorate.

În prezent, vȃnătoarea ouălor colorate este folosită și în campaniile publicitare ale firmelor de dulciuri. De exemplu, Thorntons, o firmă englezească producătoare de ciocolată, a ascuns în 2015  ouă de ciocolată prin toată Anglia.

- Reclamă -

Cum să organizăm vânătoarea ouălor colorate? 

  1. Vȃnătoarea de ouă se poate face și în casă, acestea putȃnd fi ascunse de părinți dimineața devreme și căutate de cei mici în timp ce părinții își savurează liniștiți (în fine!) cafeaua
  2. Cum tot avem vacanță zilele acestea, putem să ne distrăm lăsȃnd copiii să ascundă ouăle pentru ca părinții să le caute.
  3. Dacă spiritul de explorator a pus stăpȃnire pe noi, putem desena o hartă amănunțită a casei sau grădinii marcȃnd cu X locul în care am ascuns “comoara”și presărȃnd traseul cu “capcane” și teste care trebuie trecute (ex. răspunsuri la diverse întrebări)
  4. Dacă aveți copii mici puteți să faceți jocul mai distractiv marcȃnd drumul către ouă cu desene ale pașilor iepurașului de Paște (găsiți pe net șabloane pentru lăbuțe de iepuraș)

În cazul în care vȃnătoarea se face cu ouă de ciocolată probabil că atȃt copiii cȃt și părinții vor fi și mai dornici să se implice.

Spor la vânătoare și vacanță plăcută în continuare! 

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.