Valeriu Tabără: Soiurile românești de grâu sunt de o calitate excepțională, în acest an

1
valeriu-tabara-soiri-romanesti-grâu
- Reclamă -

Este știut faptul că soiurile românești de grâu se pretează cel mai bine condițiilor din țara noastră. Aceasta nu înseamnă însă că pe piață nu există și semințe provenite din portofoliul multnaționalelor care stau destul de bine pe piața locală, în special la celelalte culturi. Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, susține că grâul cultivat în România este de foarte bună calitate, ceea ce se datorează și soiurilor românești.

„N-aș vorbi despre producții record. După datele pe care le-am primit de la Institutul de Bioresurse Alimentare grâul pe care l-am cultivat în România este de foarte bună calitate în cea mai mare parte, avem zone cum este partea de vest a țării unde maturitatea și recoltarea s-au făcut pe vreme frumoasă, de unde au rezultat și indicatori de excepție. Soiurile românești au fost de o calitate excepțională –Ciprian, Litera și alte soiuri”, ne-a declarat Valeriu Tabară.

Citește și: Noua Zeelandă, țara unde se obțin cele mai mari producții de grâu din lume (circa 17 to/ha)

 

Fostul ministru al Agriculturii are însă un mare regret, faptul că Institutul de Bioresurse Alimentare nu a reușit să realizeze- din cauze obiective, ce-i drept- analizele pe care le făcea în urmă cu 5-6 ani, când erau verificate toate soiurile din piață în diverse condiții și se crea baza de existență a indicatorilor de calitate. Se putea distinge foarte ușor astfel soiurile care răspund și cantitativ și calitativ  condițiilor de la noi și cele care sunt rezistente la unele boli cum este fuzarioza.

„Degeaba avem producții mari dacă valoarea pe care o obținem este mică”, a atras atenția Valeriu Tabără.

Sursă foto: www.wowbiz.ro

- Reclamă -
- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.