Vânătoarea sustenabilă, lecţia predată de Africa de Sud

0
- Reclamă -

O expediţie în Africa de Sud, o emisiune TV, Regatul Sălbatic, un realizator, Mihai Ovidiu Enea și mai multe răspunsuri la întrebări legate de vânătoarea sustenabilă, grijă pentru mediu, natură.

Îi dăm cuvântul realizatorului emisiunii de la TVR, Mihai Ovidiu Enea:

”Principalul obiectiv al expediţiei cinegetice româneşti în Kalahari, Africa de Sud a fost înţelegerea şi preluarea mecanismelor economice care stau la baza funcţionării activităţii de vânătoare în Africa de Sud. Zona aridă a deşertului Kalahari nu permite alte activităţi decât creşterea animalelor. Astfel, localnicii au dezvoltat două tipuri de activităţi: ferme de vite (doar pentru carne) şi ferme de vânătoare.

Activitatea de vânătoare se desfăşoară aşadar în ferme, de dimensiuni impresionanate ca suprafaţă şi număr de exemplare de animale din specii de interes cinegetic. Suprafeţele sunt împrejmuite şi au între 4000 şi 25-30000 ha. Astfel se asigură animalelor un mediu controlat însă suficient de vast pentru a avea aceeaşi etologie (comportament, habitudini) ca în sălbăticie. Investiţii majore se fac de asemenea în selecţia genetică a animalelor, astfel încât fiecare astfel de fermă este “alimentată” la rândul său cu efective de alte ferme specializate în producerea şi selecţia unor anumite specii. E o industrie a vânătorii bine reglementată şi susţinută de stat prin normative precise. E vorba de economie, venituri şi eficientă. Oamenii nu se împiedică acolo în discuţii şi dezbateri sterile pe tema vânătorii. Unii cresc vite alţii vânat. E o activitate economică de la un cap la altul, bine structurata, reglementata şi acceptată ca atare de întreaga societate.

Astfel se ating câteva obiective majore: se poate folosi eficient orice palmă de teren arid; se asigura o sursă viabilă de venit pentru fermieri şi comunităţi locale izolate; se asigura liniştea şi conservarea efectivelor speciilor respective aflate în libertate (acestea nu se vânează şi nu sunt capturate pentru a fi introduse în circuitul vânătorii); se asigura venituri importante pentru susţinerea antibraconajului. Statele de pe continentul african care au interzis vânătoarea au integistrat declinul najor al pupulatiilor de leu, rinicer şi leopard, specii care tradiţional fac parte alături de elefant şi bivol african di renumitul pachet de vânătoare “Big Five” care a consacrat Africa drept “paradis al vânătorilor”.

În alte vremuri. Africa de Sud este un exemplu de stat care a reglementat proactiv şi a susţinut vânătoarea ca ramura economuca prioritară şi ca urmare efectivele acestor specii din libertate au crescut. Exemplele de bune oractici în acest domeniu au fost preluate de vânătorii şi cinegeticienii romani care au luat parte la expediţie, majoritatea dintre ei fermieri şi vor fi implementate ca proiecte pilot în România. Astfel se va reuşi într-o perioadă de timp oarecare transformarea activităţii de vânătoare aşa cum este ea practicată în prezent într-o activitate integral sustenabila şi cu un impact pozitiv major pentru conservarea efectivelor faunei de interes cinegetic în sălbăticie şi, de asemenea, o sursă de venituri consistente şi resurse pe orizontală pentru comunutatile izolate aflate în proximitatea zonelor sălbatice.

- Reclamă -

Probabil că la o scară adaptată României, asta ar însemna o schimbare majoră a modului cum este percepută în prezent vânătoarea la nivelul sicietatii româneşti dar va presupune şi modificări ale legislaţiei care guvernează acest domeniu. Desigur, emisiunea Regatul Sălbatic a TVR va prezenta pe larg în seria a cincea cu premiere începând din octombrie, modelul de funcţionare viabilă a acestei activităţi într-o serie de reportaje realizate în Africa de Sud, cu sprijinul sponsorului emisiunii, Oltina Impex Prod Com SRL din Urlați”.

 

Citește și:Gusturile Verii

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.