Vin ninsorile. Recomandări pentru agricultori

1
- Reclamă -

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie avertizează agricultorii că în perioada următoare vremea se va schimba radical. Astfel, în perioada 29 decembrie – 4 ianuarie, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…4°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale şi -11…0°C spre sfârşitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…4°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6…8°C, în aproape toată țara, în timp ce temperatura minimă a aerului se va situa între -17…0°C în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai scăzute semnalȃndu-se în zonele depresionare, unde se va produce îngheț la sol. Se prognozează precipitații predominant sub formă de ninsoare, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. În zonele joase de relief vor fi condiţii de producere a brumei, local asociată cu depunere de chiciură.

Specialiștii recomandă agricultorilor să continue efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie. De asemenea, se recomandă încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşaminte pe bază de fosfor şi potasiu, precum și efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.

 Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în nordul şi vestul Moldovei, sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

- Reclamă -

În condiţiile agrometeorologice menţionate, speciile de câmp şi pomi-viticole vor intra treptat în stadiul de repaus vegetativ, în toate zonele de cultură ale ţării. Totodată, pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, situate sub pragurile biologice critice (-7…-10…-15°C) de rezistenţă a plantelor, pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile insuficient călite şi nepregătite pentru rezistenţa la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii. Fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă își vor continua formarea frunzei a treia și înfrățirea (10-100%), în toate zonele de cultură. Rapița semănată în epoca optimă se va afla în faza de înfrunzire (6-16 frunze), cu o stare de vegetație a plantelor pe ansamblu bună şi medie. La nivelul întregii țări, pomii fructiferi și vița de vie își vor menține stadiul de repaus biologic. Condițiile agrometeorologice prognozate vor permite desfășurarea normală a lucrărilor agricole în câmp (arături de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi).

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.