Zeci de hectare de teren arabil sunt distruse de ploi

3

Ploile au făcut prăpăd în mai multe judeţe. Sute de case au fost inundate, mai multe localităţi au fost izolate după ce drumurile au fost luate de apă, iar pompierii au salvat numeroase persoane surprinse de viitură. De asemenea, ploaia a creat serioase probleme  în agricultură.

Solul îmbibat cu apă nu le permite oamenilor să îşi desfăşoare activităţile de treierat şi secerat, iar dacă ploile nu se vor opri, producţia de porumb sau grâu de anul acesta este în pericol.

În această perioadă, fermierii ar fi trebuit să se afle în plină campanie de recoltat pe suprafeţele însămânţate cu păioase, însă din cauza ploilor acest lucru nu se poate realiza. Combinele nu pot intra pe solul plin cu apă şi nici seminţele nu pot fi treierate din cauza umidităţii crescute.

Potrivit Direcţiei Agricole Dâmboviţa, cea mai gravă situaţie din judeţ a fost înregistrată în comuna Vişina, unde sunt afectate 50 de hectare de teren. „A fost o sesizare făcută de la Vişina. Am fost cu reprezentantul Prefecturii şi cu cel de la ISU. Am văzut tot terenul. Culturile agricole sunt afectate. Avem însumat 50 de hectare – păşuni, fâneţe. Apa se mai retrage, dar este în vigoare un cod portocaliu pe Neajlov şi se mai aşteaptă o viitură puternică în această după-amiază. Pe lângă asta mai sunt porţiuni importante de câmp unde apa bălteşte, dar nu în privinţa asta nu vor fi problemele dacă apa nu stă foarte mult pe teren”, a precizat ing. Eugen Marin.

Cele mai afectate localităţi din cauza inundaţiilor

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.) Dâmboviţa, convocat miercuri în şedinţă extraordinară, ca urmare a situaţiei create de evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice din judeţ, a analizat informaţiile centralizate transmise şi precizările primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de la Ministerul Afacerilor Interne.

Citește și Dezastru ecologic: Peste 250 de tone de deșeuri plutesc pe lacul Izvorul Muntelui

Hotărârea adoptată în şedinţă conţine şi lista cu localităţile afectate de precipitaţiile înregistrate în perioada iunie – iulie 2018, de pe raza judeţului Dâmboviţa.

„În vederea fundamentării şi promovării proiectului hotărârii de guvern pentru alocarea resurselor necesare înlăturării pagubelor constatate, C.J.S.U. Dâmboviţa a aprobat (în funcţie de stringenţa intervenţiilor) prioritizarea, în două etape, a obiectivelor afectate din localităţile: municipiul Moreni, comunele Vişineşti, Răzvad şi Valea Lungă – etapa I, oraşul Pucioasa, comunele Bezdead, Pietrari şi Pietroşiţa – etapa a II-a.

Documentaţia necesară obţinerii sprijinului guvernamental s-a transmis, cu celeritate, conducerilor ministerelor sus menţionate, informează Compartimentul de Comunicare a Instituţiei Prefectului Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here