Ziua gastronomiei durabile

0

Ziua gastronomiei durabile (Sustainable Gastronomy Day), marcată la 18 iunie, subliniază necesitatea de a concentra atenţia lumii asupra rolului pe care îl poate juca gastronomia durabilă.

Data de 18 iunie a fost desemnată drept Ziua gastronomiei durabile prin Rezoluţia 71/246, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la 21 decembrie 2016.Gastronomia durabilă implică utilizarea raţională a resurselor, protecţia mediului şi protejarea valorilor culturale, a patrimoniului şi a diversităţii. Decizia recunoaşte gastronomia ca fiind „o expresie culturală legată de diversitatea naturală şi culturală a lumii”. Totodată, reafirmă faptul că toate culturile şi civilizaţiile pot contribui la dezvoltarea durabilă şi sunt esenţiale pentru aceasta.

În acelaşi timp, decizia scoate în evidenţă necesitatea de a atrage atenţia lumii asupra rolului pe care gastronomia durabilă îl poate avea, date fiind legăturile sale cu cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile, în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, inclusiv prin promovarea dezvoltării agriculturii, a siguranţei alimentare, a nutriţiei, a producţiei durabile de alimente şi a conservării biodiversităţii. Adunarea Generală a ONU, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) depun eforturi pentru a facilita celebrarea Zilei gastronomiei durabile, în colaborare cu statele membre, cu structurile ONU, cu alte organizaţii internaţionale şi regionale, precum şi cu societatea civilă, pentru a atrage atenţia publicului asupra contribuţiei sale la dezvoltarea durabilă.

Citește și: Catastrofă în Groenlanda: 2 miliarde de tone de gheață s-au topit într-o săptămână

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here