Zmeura, de la cultura profitabilă, la beneficii pentru organism

0
- Reclamă -

Consumul de zmeură este în creștere în Europa, la fel ca și în SUA,  urmare a interesului tot mai mare din partea consumatorilor pentru aceste fructe, simbol al prospețimii și sănătății.

Zmeura este o sursă puternică de vitamine, minerale şi antioxidanţi cu reale beneficii pentru întregul organism. Consumul zilnic ne ferește de numeroase probleme de sănătate cum ar fi cancerul, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare şi infertilitatea.

Printre cei mai mari iubitori de zmeură se numără și americanii, acest fruct ocupând a treia poziție în topul fructelor preferate după mere și portocale. În Europa, printre țările cu cele mai mari creșteri ale consumului în ultimii ani se numără Franța, cu 8.250 de tone pe an, ceea ce înseamnă o creștere de 40% de vreo doi ani, potrivit datelor din piață. Producția franceză de zmeură se ridică la circa 4 000 tone pe an, începând cu 2005, ajungându-se la o suprafață de 680 ha în medie în perioada 2012-2014.

În România, suprafețele se ridică la circa 800 ha, conform datelor din piață valabile pentru 2015. Suprafețele sunt în creștere, poate și pentru că este vorba de una dintre cele mai profitabile culturi. Investiţia pentru un hectar: 11000 euro. Costuri curente: 2000 euro. Încasări: 18 000 euro. Profit se obține din anul al doilea: 16 000 de euro, după cum susțin specialiștii din piață.

Beneficii pentru organism

Zmeura este o sursă puternică de vitamine, fiind săracă în calorii şi bogată în fibre, ceea ce o face esenţială în alimentaţia zilnică. Este foarte săţioasă şi ajută la prelungirea procesului de digestie. Fibrele insolubile ajută la menţinerea greutăţii corpului, iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime şi prevenind instalarea unor afecţiuni severe, potrivit csid.ro.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.