Asigurarea culturilor agricole în România, mai mult din obligație decât din convingere

0
asigurarea recoltelor
asigurarea recoltelor
- Reclamă -

În România, doar circa 3,7 milioane de hectare de teren agricol sunt asigurate, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din terenurile arabile, susține Călin Matei, director general adjunct al Groupama Asigurări. Cei care sunt preocupaţi de asigurarea culturilor sunt în general persoane juridice, entități care administrează în total circa 4,5 milioane de hectare de teren agricol și mai puțin micii fermieri, care dețin câteva hectare.

„România are circa 10 milioane hectare de teren arabil, din care 4,5 milioane de hectare sunt în proprietatea unor persoane juridice. Un număr de 12.000 de companii lucrează cele 4,5 milioane de hectare, iar dintre acestea sunt asigurate peste 3,6 milioane ha”, a precizat Matei la o întâlnire a Coaliției pentru Dezvoltarea României cu presa.

Românii se asigură mai puțin din convingere –  undeva la jumătate dintre asigurații Groupama, de exemplu, o fac din propria voință – , ci mai mult pentru că sunt obligații de furnizorii de inputuri.

Asigurarea culturilor nu beneficiază de subvenții

Unul dinttre motivele pentru care în România nu sunt asigurate riscuri precum seceta și înghețul – cu unele excepții pentru viticultură și pomicultură – este faptul că țara noastră este singura din Europa unde nu se subvenționează primele de asigurăre. Oficialii români au preferat să acceseze doar programele europene pentru constituirea fondurilor mutuale, renunțând la nu mai puțin de 200 milioane de euro care ar fi putut fi folosite pentru subvenționarea acestor prime.

Poţi citi şi Guvernul ajută organizațiile din sectorul agricol și alimentar să participe la consultări la nivel european

Din 2014 nu mai există nicio primă de asigurare subvenționată. Mi se pare normal ca în momentul în care se acoperă seceta să fie subvenționate primele de asigurări pentru a crește accesibilitatea”, a adăugat Matei.

- Reclamă -

asigurarea recoltelor

De ce nu se asigură riscul de secetă?

Seceta este principalul risc care se dorește a fi acoperit de agricultori. De ce nu există oferte pentru asigurarea culturilor împotriva secetei?

„Pentru că România nu are o prea mare experiență în domeniul asigurărilor agricole (vorbim de doar 10 ani), ori ca să poți să faci acest lucru trebuie să strângi ceva date și experiență ca să poți să scrii și să preiei riscul. Cel mai scump risc pe piața românească astăzi este riscul de secetă. Una dintre probleme este că dacă tu vii cu un produs pe piață care este viabil și acoperă seceta, el este foarte scump și nu va fi suficient de accesibil fermierilor. În aceste condiții, el va fi cumpărat doar de către acei fermeiri care sunt cei mai expuși riscului de secetă, iar ei vor fi foarte puțini”, a precizat Matei.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.