Dumitru, Pro Agro: legislația europeană prevede favorizarea lanțurilor scurte de aprovizionare

0
- Reclamă -

Comisia Europeană nu s-a arătat foarte interesată să adopte un regulament care să termine concurența neloială în relația dintre hypermarket-uri și fermieri, susține Emil Dumitru, președintele CN Pro Agro, care susține că există cadrul legal european pentru acordarea priorității lanțurilor scurte de aprovizionare. În plus, potrivit acestuia, legea nu face decât să crească forţa de negociere a fermierilor în raport cu marile lanţuri de retail.

„România nu e singura care a inventat roata în povestea asta. Comisia nu trebuie să fie un Bau-Bau, ci un partener. Comisia Europeană – n-au fost în stare din 2010 până acum să adopte un regulament cu privire la relaţiile comerciale şi eliminarea concurenţei neloiale între supermarketuri şi producători!”, a declarat Emil Dumitru.

El a mai precizat că există cadrul legal european pentru adoptarea acestui act normativ.

„Noi credem că legea 321 nu face altceva decât să crească forţa de negociere a fermierilor în raport cu aceste mari reţele de hipermarket, să acordăm prioritate lanţurilor scurte de aprovizionare, şi regulamentul 1308 prevede un astfel de mecansim. (…) Din anul 2011 nu a mai fost recunoscută nicio organizaţie interprofesională pe filieră de produs. Avem 5 organizaţii interprofesionale”, a spus preşedintele CN Pro Agro, în urma cu cateva luni, la Conferinţele Agrostandard.

El a arătat că o astfel de lege este cu atât mai necesara cu cât există o concurenţă neloială crasă din parte produselor de import în raport cu cele autohtone.

„Concurenţa neloială pe care produsele din comerţul intracomunitar sau ţări terţe o fac produselor româneşti- aici trebuie un control sanitar-veterinar foarte strict. Şi trebuie să ştim şi noi dacă într-adevăr sunt atât de competititivi pentru că sentimentul meu este că primesc foarte multe subvenţii mascate. Ungaria asigură echivalentul a 50 de bani pe litrul de lapte, Polonia asigură costurile legate de transportul laptelui. Intr-adevăr noi producem undeva la 23 de eurocenţi litrul de lapte, iar laptele intracomunitar vine sub preţul nostru, dar dacă scădem aceste bonificaţii, vom constata că şi ei tot la acelaşi preţ produc”, a precizat Dumitru.

- Reclamă -

Comisia Europeană a solicitat recent României să modifice de urgenţă legea 150/2016 despre care spune că încalcă principiile pieţei libere şi tratatele comunitare. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017. Actul normativ ar permite dezvoltarea pe orizontală a sectorului legumicol şi, implicit, investiţii semnificative în noi capacităţi de producţie în sere şi solarii.

Citeşte şi: Ofertă mare de carne de porc în piață. Prețul, în cădere liberă

„Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă”, a afirmat ministrul MADR Achim Irimescu.

Potrivit Legii 150/2016, comercianţii de produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Sursă foto: www.capital.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.