Fermier Teleorman: Nu mai pun floarea soarelui de 4 ani, am înlocuit-o cu soia

1
soia-3
- Reclamă -

Temperaturile ridicate din timpul verii cu care se confruntă fermierii din sudul țării i-au făcut pe aceștia să-și schimbe strategia de culturi. În Teleorman, de exemplu, la Găujani, Cosma Măroiu, administratorul unei exploatații agricole de circa 2.300 ha, nu mai cultivă floarea soarelui de circa 4 ani, din cauza arșiței care se instalează din a doua jumătate a lunii iulie-până la început de august, înlocuind această cultură cu soia și mazăre.

„Noi avem teren de luncă.  Temperaturile ridicate din a doua jumătate a lunii iulie – început de august, pe fondul secetei, în condițiile în care nu se irigă, reduc producția de floarea soarelui cu 20-30%. Ori pe mine o producție de 3 tone la hectar, la prețurile de acum, mă nemulțumește”, a declarat Măroiu.

Citește și: Petre Daea, ministrul Agriculturii: Fermierii au încheiat contracte pentru irigarea unei suprafețe de 400.000 ha

În acest an, fermierul a cultivat 600 ha de rapiță, 750 ha de grâu, 50 ha de mazăre, 70 ha de orz, 700 ha de porumb și 160 ha de soia.

Microsistem propriu de irigații

Pentru că în Teleorman seceta este la ordinea zilei aproape în fiecare an, Măroiu a luat și decizia de a investi în irigații, ce-i drept, pe cont propriu. A demarat acest proces în urmă cu vreo cinci ani, iar acum irigă circa 400 ha, inclusiv terenurile cu soia, care  – după cum se știe –  este o plantă care are nevoie de apă. Cum a reușit acest lucru? A înființat un AUAI (Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații), a preluat o stație de la ANIF, a refăcut rețeaua electrică și conductele și bineînțeles, a forat câteva puțuri de suprafață. Nu l-a costat doar bani, ci și timp: cinci ani. A meritat însă efortul.

Sursă foto: www.amosnews.ro

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.