Vinurile biodinamice, o piață la început de drum

0
Domeniile Bogdan, vinurile biodinamice
- Reclamă -

Despre vinurile biodinamice s-a vorbit puțin în România sau aproape deloc. Aceasta nu înseamnă însă că nu există preocupări în acest sens, producători care țintesc o nișă de piață aflată la început de drum la noi, dar care se dezvoltă puternic în afară. În România, primele vinuri biodinamice sunt așteptate pe piață abia spre sfârșitul anului viitor, după inaugurarea de către Domeniul Bogdan a unei crame moderne echipată cu tehnologie specifică acestui stil de vinificație. Ce presupune însă un vin biodinamic?  Dacă ne referim la procesul de vinificație, trebuie să știm că există o serie de restricții, care dau valoare și mai ales unicitate vinului. Nu în ultimul rând, este foarte importantă igiena în cramă.

„Nu poți să folosești sulf sau oricum foarte puțin, nu poți să faci reglaje de aciditate, să pui taninuri, gume, niciun produs biologic. Teoretic, nu ai voie sa folosești nici controlul temperaturii. Este o artă, dar ține și de știință, dacă ne referim la partea de verificare. Ține de artă să știi să ai grijă de vin și să îl crești, însă trebuie să îl faci să se și exprime…Când vorbim de o vinificare tradițională poți să apelezi la orice, oenologia are soluții, pe când în cazul vinurilor biodinamice, nu este posibil. Nu poți să intervii și să îmbunătățești”, afirmă Darius Pripon, oenologul Domniului Bogdan, un tânăr din Cluj, care și-a descoperit menirea tocmai pe plaiurile dobrogene.

Ce este biodinamica?

Biodinimica nu este un mod de a cultiva via, ci mai degrabă un sistem filozofic, despre care s-a vorbit prima dată în urmă cu aproape un secol, în 1920. Rudolf Steiner este cel care a deschis drumul agriculturii holistice, atrăgând atenția asupra modului în care trebuie integrat și valorificat ecosistemul.

Darius Pripon, Domeniul Bogdan
Darius Pripon, Domeniile Bogdan

„Tu nu hrănești planeta, ai grijă de sol ca el să respire, să trăiască, iar planta își ia de acolo tot ce are nevoie. Organic înseamnă fără pesticide, fără nimic chimic și este prima etapă. Ca să treci la biodinamic, mai trebuie încă doi ani în plus pentru certificare”, povestește Pripon.

În viticultura biodinamică, alegerea momentului potrivit pentru desfășurarea activităților viticole poate fi dusă la rang de artă. Astfel, cunoașterea calendarului lunar și tranzitul în semnele zodiacale sunt fundamentale pentru a decide momentul propice lucrărilor de întreținere a viței de vie, a terenului și a lucrărilor în cramă, în vinificare, pentru a obține calitatea maximă în condițiile cele mai adecvate. Pe măsură ce soarele, luna și planetele se mișcă prin cele 12 semne zodiacale ale cerului, ele influențează în moduri diferite pământul și plantele care cresc în el. Forțele care se scurg în mod continuu din direcția celor 12 constelații sunt concentrate de către lună și prin puterea sa sunt capabile să afecteze viața plantelor. De aceea, se lucrează cu plantele în acele zile în care luna intră în zone ale cerului care îmbunătățesc vitalitatea anumitor părți ale plantelor, părți care se doresc a fi potentate. Așadar, viticultura biodinamică are în centrul abordării ei holistice luna. Aceasta presupune respectarea unui calendar strict în lucrările de cultivare, întreținere și recoltare. Principiul este acela de a utiliza energia naturală a lunii pentru a produce cei mai buni struguri și de a obține maximul calităților organoleptice și senzoriale ale strugurilor.

Peste 150 de hectare de vie pentru vinurile biodinamice

Domeniul Bogdan deține în Dobrogea 153 de hectare de vie, suprafețe plantate în 2010 și 2011.  Circa 60% reprezintă soiuri de vinuri roșii – Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. Dintre soiurile de vinuri albe se remarcă Muscat Ottonel, Muscat Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay și Riesling. Nu s-a pus accentul pe soiuri locale, deoarece fiind un proiect biodinamic a trebuit să se copieze ceva din afară, unde s-au făcut deja primii pași în domeniu, pentru a reduce la minimum riscurile inerente unei astfel de încercări, care până la urmă presupune o investiție destul de mare (peste 10 milioane de euro).

Poţi citi şi cum un producător român I-a cucerit pe chinezi cu vinurile sale. Mai nou și pe ruși. Povestea Senator WINE

- Reclamă -

’’Am ales un model urmat în afară, deoarece am vrut să mergem pe ceva ce se cunoștea în povestea cu vinurile biodinamice. Vorbim de soiuri internaționale și se știa ce randamente au, cum se prind etc. ’’, spune Pripon, care a văzut la fața locului în Italia și Spania ce înseamnă o plantație de vie biodinamică.

La Domeniul Bogdan, doar o mică parte din cele 153 ha vor fi dedicate pentru vinurile biodinamice, restul va fi consacrat viticulturii organice. În acest an, va fi primită certificarea organică pentru vie, iar peste doi ani cea biodinamică.

O dată cu maturizarea plantației și producția de vin va crește. Pentru acest an, se estimează o producție de struguri de 400 de tone, urmând ca ea să crească în anii următori – 700 de tone în 2017, după care se va ajunge la producții normale. Excepția va fi pe biodinamic, unde se va păstra o medie de patru tone la hectar, mai spune Pripon.

În prezent, vinurile produse de Domeniul Bogdan se găsesc pe piață în rețeaua Mega Image, dar și în magazine specializate de vinuri. Pentru viitor, se are în vedere și pătrunderea pe piețele externe.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.