Telemea de Ibăneşti, protejată la nivelul UE

0
Telemea de Ibanesti
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini.

c925b42be0bb1a72b320fe10c797fed2_XLAcesta este cel de-al treilea produs romanesc de calitate care a obtinut protectia la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, si “salamul de Sibiu” a fost protejat la Bruxelles. Facem precizarea că în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializează un produs conform cu caietul de sarcini aprobat, poate utiliza atat denumirea de origine protejată (DOP), cat şi trimiterile şi logourile UE şi etichetele asociate.

Telemeaua de Ibăneşti este produsă de Mirdatod Prod, cu sediul în comuna Ibănesti, județul Mureş, localitate situată în zona montană a judeţului Mureş, la poalele Munţilor Gurghiu. Zona geografică deosebită, condiţiile de climă şi relieful montan, flora bogată şi specifică, oferă caracteristici speciale laptelui materie primă şi implicit produselor lactate obţinute prin prelucrarea acestuia. Societatea are ca şi domeniu de activitate colectarea laptelui materie primă şi obţinerea de produse lactate. Personalul angajat, la toate nivelele de producţie este în număr de peste 100 de persoane, fiind calificat pe acest segment al producţiei, urmându-se permanent cursuri de calificare şi perfecţionare.

Mirdatod are în portofoliu o gamă largă de produse, de la caşcaval de Ibăneşti, caşcaval afumat de Ibăneşti, brânză de burduf, brânzeturi topite, brânză de vaci de Ibăneşti, telemea de Ibăneşti, mozzarella de Ibăneşti, smântână de Ibăneşti, urdă de Ibăneşti, caş dulce de Ibăneşti și unt de Ibăneşti.

La începutul lunii februarie din acest an, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene în cadrul căruia „Salamul de Sibiu” (IGP) a fost înregistrat ca produs de Indicație Geografică Protejată.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.