Cele 13 propuneri ale lui Phil Hogan

0
Ce propuneri are Phil Hogan
- Reclamă -

Miniștrii Agriculturii din statele membre UE au discutat, luni, 14 martie la Bruxelles posibilitatea inițieriii unor măsuri de piață care să rezolve criza agricolă actuală. Comisarul european Phil Hogan s-a arătat pregătit să activeze articolul 222 care permite operatorilor economici, cu titlu excepțional și temporar, să limiteze producția de lapte, potrivit France Agricole. Din cele o sută de propuneri venite din partea statelor membre, Comisia Europeană a reținut măsuri care se bucură de o susținere puternică.

Ce propuneri are comisarul european

1 – Limitarea producției de lapte

Nu se pune problema reintroducerii cotelor de lapte sau a unei măsuri similare. Phil Hogan s-a arătat însă pregătit să activeze articolul 222 al OCM  (Organizația comună apiețelor agricole) care permite operatorilor, cu titlu excepțional și temporar, derogări de la regulile concurenței, limitând producția. Aplicată pe bază voluntară, cel mai probabil, această măsură va avea un impact redus pe piață.

2 – Ridicarea plafonului ajutoarelor de stat  

Mai multe țări au cerut ridicarea temporară a plafonului ajutoarelor de  minimis de 15.000 euro la trei ani la 20 sau 30 000 €. Pe lțngă propuneri, Hogan susține o soluție alternativă: un ajutor de stat de 15.000 € pe an pe exploatație fără plafon național. Măsura este temporară și ar putea fi deschisă doar pentru 2016.

3 – Ridicarea plafonului de intervenție

- Reclamă -

La cererea mai multor state, Comisia Europeană propune dublarea plafoanelor de intervenție la laptele praf și unt, de la 109 000 € și 50 000 €/an, în prezent, la 218.000 și 100 000 €. De unde vor veni banii, nu se știe încă.

4 – Măsuri structurale pentru lapte

Mai multe țări au cerut crearea unui grup la nivel înalt. Există deja un grup de experți (task force) care trebuie să prezinte concluziile în toamnă pentru a echilibra poziția producătorilor pe lanțul alimentar. Comisarul a propus ca cele două grupuri să lucreze împreună.

5 – Porc: Ajutoare pentru stocarea privată

 Phil Hogan a propus redeschiderea ajutorului pentru stocarea privată la carnea de porc. Deschisă în ianuarie, măsura a permis retragerea de pe piață a 90 000 de tone de produse în trei săptămâni, costurile fiind de 28 milioane de euro.

6 – Observatorul piețelor

Comisarul a răspuns favorabil cererii venite dn partea mai multor țări, printre care și Franța, de a se realize un observator al piețelor la carnea de vită și porc, după modelul celui de la lapte.

7 – Piețe noi

Phil Hogan a asigurat că se fac eforturi pentru găsirea unor noi piețe: Columbia, Mexic, China, Japonia, Vietnam, Indonezia… Comisarul a promis să apere interesele europenilor în negocierile privind TTIP.

8 – Buget de promovare

Phil Hogan a promis majorarea sumelor destinate promovării produselor europene pe piețele terțe, ca și pe cele interne. 30 milioane de euro au fost deblocate deja în septembrie pentru lapte și carnea de porc.

9 – Ridicarea embargoului rusesc

Negocierile cu oficialii de la Moscova pe această temă au eșuat, rușii refuzând orice propunere venită din partea europenilor. În același timp, au fost făcute progrese pe relația cu alte țări, precum Brazilia sau Ucraina.

10 – Punerea în practică a instrumentelor financiare

Phil Hogan a arătat că este necesară dezvoltarea împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a unor instrumente financiare care să susțină agricultorii și investițiile în exploatații în vederea creșterii competitivității. Instrumentele există, dar puține state le utilizează, deseori pentru că nu le cunosc. Cea mai mare parte a țărilor s-au arătat foarte interesate de aceste instrumente financiare.

CITEȘTE ȘI Ce vor crescătorii de ovine, membri ai Federației Oierilor de Munte

11 – Credite la export

Comisarul susține o astfel de măsură, BEI atrage atenția că trebuie respectate regulile concurenței stabilite de Organizația Mondială a Comerțului.

12 – Fructe și legume

Phil Hogan propune prelungirea cu un an (până la 30 juin 2017) a măsurilor excepționale luate pentru susținerea acestui sector, după instaurarea emabrgoului de către ruși.

13 – Programe de dezvoltare rurală regionale

 Comisarul European propune o mai mare flexibilitate pentru revizuirea programelor de dezvoltare rurală regionale în vederea unei mai bune adaptări a ajutoarelor la pilonul doi.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.