Criza laptelui are efecte dezastruoase pentru producătorii de lapte din România. Într-un singur an, efectivele de vaci de lapte s-au redus aproape la jumătate (circa 400.000 de capete), iar prețul de achiziție la poarta fermei s-a micșorat până la 0,7 lei pe litru, în condițiile în care la raft litrul de lapte sare de 4 lei, ceea ce a adus aproape de faliment foarte multe ferme. În piață se procesează lapte la negru, provenit în general de la micile exploatații, iar importurile acoperă până la circa 30% din laptele procesat în industria locală, acestea sunt doar câteva din problemele ridicate, luni, într-o conferință de presă de către principalele asociații din domeniu: Federația Națională a Crescătorilor de Bovine din România, Asociația Holstein.ro, Asociația Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România, Asociația Crescătorilor Bălțata Românească, Asociația Crescătorilor de Taurine, organizații membre ale Federației Naționale Pro Agro.
“Există o ciclicitate a prețurilor la mărfuri în general, a căzut barilul de petrol, simțim și noi la pompă această scădere. Același lucru nu se întâmplă cu laptele, al cărui preț la poarta fermei a scăzut cu 30-40% în ultima perioadă, dar la raft la produsul finit nu există nicio scădere, ci dimpotrivă, cu toate ca s-a redus TVA. Se pare că distribuția profitului pe lanțul laptelui, de la fermă, procesator, comerciant nu este tocmai corectă. Pe lanțul de producție a laptelui, distribuția profitului este total fără legătură cu costurile de producție și cu eforturile depuse de fiecare în acest proces de producție. Lucrurile undeva scapă de sub control și sunt în neregulă”, a declarat Nicușor Șerban, presedintele Holstein.ro.
Acesta spune că laptele pleacă de la poarta femei, la prețuri care variază de la 0,7-0,8 lei pe litru până la 1,25 lei pe litru, în condițiile în care ar trebui să atingă o valoare de 28-30 de eurocenți pe litru la o producție de 25 de litri pe cap de vacă, ceea ce ar face activitatea rentabilă.
‘’Întrebarea noastră este în condițiile în care facem la fel cât ungurii și polonezii, costurile de producție sunt oarecum asemănătoare, de ce pot ei să vândă mai ieftin? Pentru că au o susținere suficient de puternică în țara lor’’, spune Șerban, care susține că un sprijin de 0,5 lei pe litru de lapte din partea autorităților ar putea să mențină pe linia de plutire fermierii locali până la ieșirea din criză.
Claudiu Frânc: Cineva câștigă nesimțit de mult
Președintele FCBR, Claudiu Frânc, declară că din cauza condițiilor dificile de piață, efectivele de vaci de lapte s-au redus la jumătate în ultimul an, iar dacă ‘’nici acum nu ne trezim avem o mare problemă’’.
El spune că laptele produs în fermele mici este colectat de samsari și ajunge în fabrici la negru. Un fenomen, care a luat amploare, în ultima vreme.
“Peste tot apare scandalul cu Brădetul, oare chiar nimeni nu știe ce se întâmplă la Antrefrig, cum se vinde telemeaua cu 3 lei, cu 6 lei, 9 lei… cum își permit să vândă această marfă, chiar la prețurile acestea mizerabile pe care le primesc fermierii. Este clar că este marfă la negru și nimeni nu are curaj să se bage acolo să faca ordine. Avem nevoie de ajutoare temporare, acest sprijin va albi piața”, mai afirmă Frânc.
[…] Sursa: Agroteca […]