”Politica Agricolă nu este un act contabil”

0
orzul-recolta-FGCR
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Petre Daea şi-a exprimat concepția vizavi de Politica Agricolă Comună (PAC), la o dezbatere organizată de Institutul European din România cu tema „Viitorul politicii agricole comune în contextul noului cadru financiar multianual”.

„Iată astăzi o temă extrem de importantă care îşi are sorgintea în însăşi existenţa umană, pentru că Politica Agricolă nu este un act contabil. Este un concept subordonat existenţei umane, aşa trebuie gândit, construit şi aplicat. Iată de ce la Ministerul Agriculturii din prima zi de mandat, am socotit necesar să ne ocupăm de acest domeniu şi să-l aşezăm într-un concept stăpânit de actul cunoaşterii, de posibilitatea implementării, având în vedere deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene. România are a doua şansă istorică. Prima a fost când în banca deciziei a hotărât 2014-2020 şi iată că în banca deciziei, ca stat cu drepturi depline construieşte împreună cu celelalte state Post 2020”, a spus Petre Daea. Acesta a menţionat că în ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună Post 2020, România este interesată de acordarea de plăţi directe de acelaşi nivel, iar în ceea ce priveşte subsidiaritatea, nu susţine cofinanţarea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, rezultatele consultării naţionale pe comunicarea Comisiei Europene privind viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii după 2020 arată că în total s-au primit 34 de contribuţii scrise, respectiv: 12 din partea instituţiilor academice, de învăţământ şi cercetare agricolă si 22 din partea organizaţiilor de fermieri şi producători agricoli, ai federaţiilor şi patronatelor din sectorul agricol, ai asociaţiilor din domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării rurale.

 

Agricultura şi sectorul agroalimentar au un regim preferenţial în cadrul UE şi rămân de departe cel mai mare angajator în spaţiul comunitar. PAC rămâne un consumator major al bugetului comunitar, circa 40%, însă ponderea în bugetul total şi în PIB este în scădere.

 

- Reclamă -

Citește și: Sucurile Profructta, afacere de 220.000 de euro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.