AFIR: sfaturi pentru fermierii care vor să acceseze fonduri europene

1

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale vine în sprijinul solicitanților Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) cu precizări referitoare la amenajările pentru depozitarea gunoiului de grajd în exploatațiile agricole.

În acest sens, AFIR reamintește faptul că depozitarea gunoiului de grajd provenit din exploatațiile agricole se face în sistem individual și, sau comunal, conform prevederilor Codului de bune practici agricole privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole.

Astfel, fermele zootehnice mici și medii pot folosi, că sistem individual pentru depozitarea gunoiului de grajd, modelele tehnice prezentate în Ghidul depozitării gunoiului de grajd în ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Metode acceptate de depozitare a gunoiului de grajd

„Din analizele realizate în urmă sesiunilor anterioare, am identificat o serie de aspecte cu privire la amenajările pentru gestionarea gunoiului de grajd, pe care am considerat că trebuie să le detaliem. Astfel, pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, precum și 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt acceptate și amenajările de tip compost cu pat de paie sau întăritura de pământ, precum și grămezile de compost cu folii de plastic, acestea încadrându-se că platforme de gestionare a gunoiului de grajd în sistem individual. De asemenea, facem precizarea că fermierii care dețin platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd, amenajate după modele tehnice agreate, nu au obligația de a încheia un contract cu o platforma comunală pentru gestionarea gunoiului de grajd.”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Conform legislației în vigoare, platformele individuale trebuie să aibă o baza impermeabilă, să fie prevăzute cu pereți de sprijin și sistem de colectare pentru evitarea oricărui risc de poluare a apelor cu nitrați din surse agricole.

Amenajarea trebuie să fie dimensionată în raport cu numărul animalelor din fermă

De asemenea, amenajarea trebuie să aibă o capacitate suficientă de stocare, dimensionată în raport cu efectivele de animale din fermă,  care să asigure depozitarea gunoiului de grajd pentru o perioada mai mare cu o luna decât intervalul de interdicție pentru aplicarea pe terenul agricol a îngrășămintelor organice.

Menționăm că actele normative specifice (Codul de bune practici agricole privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole, aprobat prin Ordinul MMGA/MAPAM nr.1182/1270/2015 și Ghidul depozitării gunoiului de grajd în ferme individuale, elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor) se regăsesc că anexe la Ghidul solicitantului aferent fiecărei submasuri, pe pagină de internet a Agenției (www.afir.info).

Citește și AFIR, fonduri europene pentru investiții în infrastructura de baza

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here