Agricultura în IMB, de la 7 lucrări acum 10 ani, la două în prezent

0
Agricultura în IMB
- Reclamă -

Insula Mare a Brăilei (IMB) este nu doar cea mai mare exploatație agricolă din România (56.000 ha), ci și locul unde se face agricultură modernă, după cele mai noi tehnologii. Specialiștii din IMB se numără printre primii din țara noastră care au decis să reducă numărul lucrărilor efectuate pe sol, ajungându-se ca în termen de 10 ani, numărul acestora să se reducă de la zece la două în prezent.

Dincolo de grija pentru sol, recurgerea la astfel de metode are urmări și în plan financiar. Concret, costurile energetice s-au redus aproape la jumătate, după cum a declarat la Agriplanta-Romagrotec de la Fundulea Mihai Solomei, directorul tehnic al Agricost, societatea care administrează IMB.

„Făcând aceste lucrări am constatat că am avut o reducere a consumului energetic cu circa 40% față de acum 10 ani, mă refer la consumul de combustibil”, a declarat Solomei.

Citește și: Fermier Teleorman: Nu mai pun floarea soarelui de 4 ani, am înlocuit-o cu soia

Tot el spune că un element important este și tasarea solului, ori trecând cu diferite tipuri de utilaje se poate ajunge la o tasare de până la 80%. Executând doar două lucrări (prelucrarea superficială a solului, undeva la 8-10 cm, după care se vine direct cu semănatul, fie că este de primăvară sau de toamnă), se dă voie plantelor să se dezvolte în condiții normale.

Un concept care în afară este aplicat de mai bine de 30 de ani, dar care începe să pătrundă și la noi…

Citește și: www.jurnalul.ro

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.