Festivalul Căpșunelui la Halmeu și cererile crescătorilor către Petre Daea

0
- Reclamă -

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost invitat de onoare la Festivalul Căpşunelui care a avut loc sambata la Halmeu, județul Satu Mare, zonă care dă circa 50% din producția de căpșuni din România.

Producătorii din zonă i-au cerut ministrului să-i ajute cu fonduri pentru crearea unui centru de colectare și prelucrare a căpșunelor. De asemenea, ei au spus că ar fi binevenit și un tun antigrindină, în condițiile în care grindina produce pagube aproape în fiecare an producătorior.

“Eu am aici un plic cu trei rugăminţi dintre care una aţi zis că se va realiza. Altă rugăminte care vă spun în plen: ne confruntăm cu temperaturi extreme, cu fenomene extreme, grindina nu ne mai ocoleşte de ani de zile, am înţeles că s-a pornit un program-proiect antigrindină, tare bine ne-ar prinde să cuprindeţi comuna Halmeu în acest program pentru că se cultivă la ora actuală 800 ha de căpşuni, şi din banii obţinuţi se mai cultivă 1.000 de ha de legume până în toamnă”, a declarat primarul Halmeului, Ludovic Incze.

Daea zice că i-a auzit pe crescătorii de căpșuni

Ministrul Agriculturii a luat act de doleanțele producătorilor din Halmeu și le-a promis neapărat centrul de prelucrare, mai ales că acest obiectiv este inclus în programul de guvernare.

“Am considerat că în această zonă este necesar a interveni statul prin a asigura fonduri ca să realizaţi un centru de preluare şi prelucrare a legumelor şi fructelor şi în mod deosebit pentru căpşuni. Am constatat că este necesar acest lucru şi vă asigur de faptul că în programul nostru de guvernare vom avea în vedere ca unul dintre centrele importante de prelucrare să fie în această zonă”, a declarat ministrul.

- Reclamă -

Citește și despre

Multiplicarea de semințe, o activitate reluată la Bălușești (Neamț)

La festival au fost prezenți câteva zeci de producători de căpsuni, iar în concursul pentru cel mai bun cultvator de căpşuni au fost înscrise 30 de probe.

Sursa foto

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.