Amendă pentru culesul de trufe fătă autorizație de la Ocolul Silvic

1
trufe negre

Un bărbat a fost amendat de jandarmii din Bacău după ce a fost prins la cules de trufe în pădurea din zona localității Soci, comuna Pâncești.

 

Bărbatul a găsit trufele cu ajutorul a patru câini specila antrenați.

După ce jandarmii au descoperit asupra lui 4 kg de trufe negre, acesta a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că nu deținea autorizație eliberată de Ocolul Silvic Bacău, care asigură administrarea pădurii. El a rămas și fără trufe, care au fost confiscate și predate reprezentanților Ocolului Silvic.

Vezi și Ploile de primăvară cresc trufe în deșertul Irakului

”Conform articolului 17, litera c, din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, este interzisă ”recoltarea din fondul forestier național a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului și/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii”, au transmis jandarmii.

Trufă – provine din cuvântul latin tuber, însemnând cocoloș

Tuber denumit în popor trufă este un gen de ciuperci comestibile care coabitează cu rădăcinile diferitor arbori (alun, fag, pin, plop, stejar, tei) formând micorize (din limba greacă mykes – ciupercă și rhiza – rădăcină).

La nivel global există 86 de soiuri, iar în Europa 30. Mai multe specii ale acestui gen pot fi găsite și în România. Tipul de specie este Tuber aestivum.

Trufele sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate rețete, în cele mai extravagante restaurante.

În Italia funcționează o bursă a trufelor și un muzeu în Franța. Există chiar și confrerii, unde se acordă medalii culegătorilor ce prezintă cele mai valoroase și mai mari exemplare.

Se organizează congrese, simpozioane, conferințe, mese rotunde, cursuri și excursii tematice pentru căutarea de trufe în sezonul optim de recoltare.

un comentariu

  1. […] Un bărbat a fost amendat de jandarmii din Bacău după ce a fost prins la cules de trufe în pădurea din zona localității Soci, comuna Pâncești.   Bărbatul a găsit trufele cu ajutorul a patru câini specila antrenați. După ce jandarmii au descoperit asupra lui… Cititi mai multe aici: Amendă pentru culesul de trufe fătă autorizație de la Ocolul Silvic […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here