Ploile de primăvară cresc trufe în deșertul Irakului

0

Se spune că în deşert nu creşte nimic. Nu şi în sudul Irakului, acolo unde ploile de primăvară aduc la suprafaţa nisipului, trufe. Acestea sunt o adevărată mană cerească pentru familiile din zonă care îşi asigura subzistență din culegerea și vânzarea acestor ciuperci.

În sudul Irakului, vremea neprietenoasă și urmele războaielor fac viața extrem de dificilă. Dar ploile de primăvară aduc la suprafață trufe, acest tip de ciuperci care pentru unii sunt sursă de subzistență de multe generații.

Anul acesta a plouat mai târziu decât în alți ani iar recolta nu este la fel de bogată. Dacă în trecut culegătorii strângeau și 10 kilograme de trufe pe zi, acum abia adună unul pe care îl vând în medie cu echivalentul a 7 dolari americani, la licitațiile organizate în piața de trufe din Samawa.

Vezi și Carmela, cofetarul de aur de la Câmpina, care i-a „înnebunit‘’ pe cei mai tari maeștri din străinătate

Trufele de deșert sunt mult mai ieftine decât cele europene, care sunt considerate o delicatesă și costă sute de euro kilogramul. Iar în deșertul irakian culegătorii sunt mult mai expuși pericolelor.

Minele sunt rămase din timpul războiului din 1991 și tot de atunci culegătorii așteaptă ajutorul guvernului pentru a curîța deșertul.

Între timp, cei mai bătrâni îi învață pe cei mici cum să distingă trufele de ce ar putea fi un dispozitiv exploziv, pentru ca această îndeletnicire să continue în condițiile în care este vitală, mai ales în această perioada în care Irakul este într-o profundă criză economică și 12 milioane de oameni sunt în pragul sărăciei, potrivit datelor de la Banca Mondială.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here