APIA și AFIR, unificate, conduse de un președinte

1
apia

România este singurul stat membru în Uniunea Europeană care are două agenții de plăți în agricultură, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), spune Achim Irimescu. Potrivit propunerii de regulament european, pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027, una dintre agenții va dispărea, chiar dacă România susține la Bruxelles că vrea să rămână cu două agenți de plăți.

La nivel european, România este singurul stat care are două agenții de plăți, una pentru FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.) și una pentru FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.). De exemplu, Germania, care are 16 landuri, are 16 agenții de plăți plus cea centrală, dar fiecare tratează cele două fonduri (FEGA și FEADR) împreună. Rămâne de văzut cum se va adopta. Știu că în țară se dorește foarte mult, și așa a venit poziția, noi așa am susținut-o la Bruxelles, să menținem cele două agenții în forma actuală, dar dacă nu vom avea susținere din partea celorlate state membre va fi foarte greu ca unul împotriva 27 sau 26 să reușim ceea ce ne dorim.

Se pot unifica cele două agenții, așa cum e cerința propunerii legislative actuale, cu un președinte și să rămână structurile la fel pentru că au nevoie de personal la sumele care cresc. Pentru că noi pierdem la dezvoltare rurală, dar la plăți directe ne ducem de la 10 miliarde de euro la 13,24 miliarde de euro. Deci, o creștere substanțială, a declarat Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE și purtător de cuvânt al României pentru Comitetul Special pentru Agricultură (SCA)

Sistemul va deveni mai transparent și mai puțin împovărător atât pentru administrațiile naționale, cât și pentru Comisie. Se introduce conceptul abordării bazate pe auditul unic, în conformitate cu Regulamentul financiar, iar numărul auditurilor efectuate de Comisie poate fi redus.

Sursa: AGROINFO

Citește și Sumă mult mai mare pentru subvențiile APIA: în plus cu peste 3 miliarde de euro

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here