Laptele românesc, un motiv de scandal în Italia

2

Italia se confruntă cu un scandal uriaș din cauza importurilor de lapte ieftin, inclusiv din România, care îi afectează pe crescătorii de animale din Sardinia. Ministrul Italian al Agriculturii, Gian Marco Centinaio, a declarat că îi susţine pe crescătorii de animale din Sardinia, care protestează de mai multe zile din cauza preţului extrem de mic oferit de procesatori pentru lapte – 60 de eurocenţi pe litru sau chiar mai puţin.

Fermierii sarzi spun că ies practic în pierdere, iar procesatorii preferă să importe lapte din alte ţări, în principal România, mai degrabă decât să le plătească mai mult crescătorilor de animale din Italia.

Ca urmare, au început să manifesteze la sfârşitul săptămânii trecute şi să arunce laptele pe şosele şi chiar pe maşinile care trec.

“Sunt complet de acord cu ei”, a spus Centinaio, potrivit In Terris. “Nu putem să permitem ca brânza Pecorino să fie făcută cu lapte românesc şi apoi fermierii noştri să sufere”, a continuat ministrul, referindu-se la celebra brânză din lapte de oaie, produsă mai ales în Sardinia şi care este produs de denumire de origine controlată în Uniunea Europeană.

Şi alţi politicieni şi-au exprimat susţinerea pentru sarzi, printre ei şi vicepremierul Matteo Salvini care a afirmat că este “alături de aceşti crescători, care nu pot fi strânşi impunându-li-se un preţ prea mic al laptelui”.

Femierii se plâng că procesatorii importă lapte ieftin, în loc să îl cumpere pe cel din zonă, chiar şi pentru specialităţile locale.

“Aduc din Bulgaria şi România, îşi bat joc de cel din Sardinia”, spune Andreea Casu, un mic fermier din Sant’Andrea Frius, citat de CastedduOnline. “Când preţul era fixat la 85 de eurocenţi măcar îmi recuperam cheltuielile, chiar dacă cu greu. Acum nu mai pot, nu îmi permit nici măcar un tractor nou”.

Un cunoscut jurnalist Italian de stânga, Diego Fusaro, a inflamat spiritele postând sâmbătă pe Twitter o imagine în care, spune el, un TIR cu lapte românesc circulă sub escorta armată a carabinierilor, pentru a fi apărat de furia localnicilor – deşi în imagine nu se distinge niciun însemn care să facă legătura cu România. “Sarzii ajung să bea lapte românesc, sicilienii vor mânca portocale din Maroc”, a scris jurnalistul pe Twitter.

În ciuda declaraţiilor politicienilor. protestatarii spun că, dacă nu obţin un preţ minim de 70 de eurocenţi, vor boicota alegerile regionale din 24 februarie.

În 2016, laptele românesc a mai fost în centrul unui scandal legat tot de Sardinia şi brânza Pecorino. Motivul era, atunci, un transport de Pecorino produs în ţara noastră care urma să fie vândut chiar în insula italiană. Fermierii s-au revoltat atunci pentru câteva zile, după ce un procesator a spus că laptele sard este de proastă calitate în comparaţie cu cel românesc.

Citește și Legea laptelui: noi condiții pentru producătorii români

2 comentarii

  1. […] Italia se confruntă cu un scandal uriaș din cauza importurilor de lapte ieftin, inclusiv din România, care îi afectează pe crescătorii de animale din Sardinia. Ministrul Italian al Agriculturii, Gian Marco Centinaio, a declarat că îi susţine pe crescătorii de animale din Sardinia, care protestează… Cititi mai multe aici: Laptele românesc, un motiv de scandal în Italia […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here