BERD lansează GEFF- programul pentru eficiență energetică destinat sectorului rezidențial din România

0
- Reclamă -

Venind în sprijinul sectorului rezidenţial din România pentru creşterea economiilor de energie si reducerea costurilor cu utilitaţile, BERD lansează programul de finanţare Green Economy Financing Facility (GEFF) în valoare de 100 de milioane de euro.

Programul este destinat să ajute sectorul rezidenţial din România prin finanţarea investiţiilor în eficienţă energetică, energie regenerabilă si soluţii de economisire a apei. Este pentru prima data când BERD finanţează investiţii de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial din România. Creditele vor putea fi accesate prin intermediul bancilor locale partenere.

Cu sprijinul BERD, se aşteapta ca băncile din România să dezvolte produse destinate economiei şi investiţiilor verzi care să corespundă nevoilor clienţilor acestora. Beneficiarii acestor finanţări pot fi persoane fizice, grupuri de persoane fizice, asociaţii de proprietari sau companii furnizoare de produse şi servicii verzi. Aceştia vor putea să aleagă soluţii de tehnologii verzi pre-definite sau să beneficieze de consultanţă gratuită pentru identificarea soluţiilor cu consum de energie redus cele mai potrivite pentru investiţiile complexe ce urmează a fi finanţate prin GEFF. Consultanţa tehnică este asigurată prin intermediul grantului acordat de catre Global Environment Facility şi EBRD Shareholder Special Fund.

Banca Transilvania prima instituție financiară locala care se alătură GEFF

Banca Transilvania este prima instituție financiară locală care s-a alăturat programului si care a contractat un împrumut de 40 de milioane de euro pentru investiții in eficienta energetica destinate clădirilor rezidențiale, asociațiilor de proprietari și furnizorilor de servicii asociate.

TaiwanICDF, responsabil de programul de dezvoltare al Chinei de la Taipei, a contribuit cu 12 milioane de dolari americani la acest program de finanţare.

- Reclamă -

GEFF urmează succesul programelor de finanţare a eficienţei energetice anterioare din România ale BERD care au sprijinit municipalitățile, companiile mari din industrie precum si companiile mici si medii să finanţeze peste 470 de investiţii în eficienţă energetică şi producerea energiei din surse regenarabile, cu o valoare cumulată de aproximativ 190 de milioane de euro.

În total, până azi, Banca a facilitat împrumuturi de aproximativ 4 miliarde de euro prin programe similare de finanțare a investițiilor verzi în 24 de țări.

Despre GEFF

GEFF face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care Banca intenţionează, până în 2020, să utilizeze 40% din investiţiile sale anuale pentru finanţarile destinate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparaţie cu o medie de aproximativ 25% din investiţiile anuale în ultimii 5 ani.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.