Boala oii nebune – aproximativ 1.500 de oi vor fi ucise într-o fermă din Bihor

4
- Reclamă -

Pe lângă pesta porcină, crescătorii de animale din judetul Bihor se confruntă acum cu o nouă problemă: scrapia. Primul focar de scrapie din țara noastra a izbucnit în urma cu două luni într-o fermă din apropierea municipiului Oradea. După ce i-au murit mai multe animale, proprietarul a dus carnea la un laborator, pentru a stabili ce anume ii ucide oile.

Aceasta boală, supranumită şi boala oii nebune nu se transmite la oameni, însă animalele infestate nu pot fi tratate, ia singura soluție rămâne uciderea lor.

Aproximativ 1.500 de oi vor fi ucise, iar proprietarii vor fi despagubiţi

Aceeași masură este în derulare și la ferma de lângă Oradea, unde vor fi asomate 1500 de oi. Proprietarul va fi despagubit la prețul pietei, însă spune că animalele din ferma erau de rasa, foarte productive.

„Se elimină foarte greu, agenţii patogeni sunt foarte puternici. Noi facem controale prin medicii nostri, ca au semne nervoase ovinele, si se duce creierul ovinelor la laborator si se diagnostica daca virusul exista. Despagubiri la pretul pietei, exista o comisie de analiza si evaluare la ordinul prefectului”, a precizat Remus Motoc, directorul DSV Bihor.

Seful SDVSA Mureş a precizat că în acest an a mai fost confirmat un focar de scrapie la Sovata, iar acolo au fost sacrificate aproximativ 2.000 de animale după ce s-a semnalat un caz pozitiv.

Citeşte şi  Interviu: Veganismul – sănătate sau taboo?

- Reclamă -

4 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.