Interviu: Veganismul – sănătate sau taboo?

1
- Reclamă -

Stilul de viaţă vegan este adoptat din ce în ce mai mult în ultimii ani. În timp ce unii au ales acest stil din iubirea pentru animale și pentru protejarea lor, alții au devenit vegani din simpla dorinţă de a avea un stil de viață mai sănătos, prin eliminarea tuturor produselor de origine animală.

Câți dintre noi știm cu adevărat ce înseamnă a fi vegan?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, dar și multe altele, am stat de vorbă cu Răzvan Paune, care a devenit vegan cu 9 ani în urmă. Acesta consideră că poporul român nu este obișnuit cu stilul de viață vegan din cauza  regulilor nescrise și impuse de societate:

“Donald Watson a definit veganismul ca fiind un stil de viață care caută să excludă toate formele de exploatare și cruzime față de animalele folosite pentru mâncare, îmbrăcăminte sau oricare alt scop. Am decis să închidem ochii la suferința porcului pentru că așa am fost programați de societate să facem asta. Am aflat că putem trăi evitând produsele de origine animală, în ciuda miturilor care circulă în societate, dar și că este infinit mai sănătos,” spune Răzvan.

Oamenii refuză să adopte acest stil invocând mereu faptul că nu poți trăi fără proteinele care provin din alimentele de origine animală, însă la o informare mai atentă, aceștia descoperă că, proteinele se pot lua foarte ușor din alimente precum: mazăre, fasole, linte, năut, varză, cereale și foarte multe fructe. Pe lângă acestea, a fost demonstrat științific că boli cronice, precum cancerul sau diabetul apar datorită consumului excesiv de alimente de origine animală.

„În momentul în care am văzut animalele ca persoane non-umane, care au aceleași nevoi fundamentale ca oricare dintre noi, am decis că facem ce ne stă în putință să evităm să contribuim la suferința lor. La fel cum evităm să lovim o pisicuță pentru că îi respectăm drepturile, la fel o facem și cu celelalte animale. Până la urmă care este diferența dintre o pisicuță, un câine, un om și o găină, un pește sau o vacă?”, mai spune Răzvan.

- Reclamă -

 Diferența dintre vegan și vegetarian

Numeroși oameni nu știu să facă această diferență și au impresia că cei doi termeni semnifică același lucru. Vegetarienii doar evită consumul produselor de origine animală, în timp ce veganii evită atât folosirea cât și consumul oricărui animal și a produselor sale, inclusiv eliminarea cosmeticelor care sunt testate pe animale.

Din fericire pentru oamenii care au adoptat acest stil de viață, au apărut pe piața românească foarte multe produse vegane ieftine şi delicioase. În general, produsele vegane sunt cele de post. Pentru a evita orice îndoială că un anumit produs conţine ingrediente de origine animală, Răzvan ne îndrumă să întrebăm vânzătorii sau bucătarii dacă acele produse sunt de post sau nu.

Cele mai multe persoane adoptă acest stil de viață pentru că îl consideră mai sănătos sau pentru că sunt iubitori de animale?

„După ce am cunoscut mulți vegani, pot răspunde cu încredere că într-o proporție foarte mare sunt vegani datorită drepturilor animalelor. Am evitat termenul de „iubitor” pentru că nu e nevoie să iubești pe cineva ca să-i poți respecta dreptul fundamental la viață. Pe lângă asta, dacă ești vegan pentru propria sănătate, nu prea mai are sens definiția. Cu ce-ți afectează sănătatea dacă, de exemplu eviți folosirea pantofilor de piele sau refuzi să mergi la circul cu animale. În limba engleză există o diferență între veganism (pentru animale) și „plant-based” (o dietă bazată pe plante) care reprezintă un stil de viață alimentar – o dietă. Ca un bonus, veganii incorporând o dietă bazată pe plante, au acest beneficiu minunat – o sănătate excelentă în cele mai multe cazuri. Dar terminologia nu este respectată întotdeauna nici în afară, așa că de multe ori apar confuzii”, povestește Răzvan.

Animalele au conștiință?

În 2012 la Cambridge, un grup de oameni de știință au semnat Declarația Conștiinței Animalelor, unde au reconoscut pentru prima dată oficial că animalele posedă conștiință. Această concluzie a fost trasă după o analiză atentă a comportamentului și tiparelor neuronale.

”Aici intrăm într-un tărâm ambiguu. N-am ajuns să înțelegem cu desăvârșire conștiința și nici nu cred că putem ajunge vreodată. În acest stadiu al înțelegerii ar fi nepotrivit și nedrept ca noi, oamenii, care creăm acești termeni, să ne atribuim nouă un „avantaj” ca apoi să putem să îi exploatăm pe ceilalți pe care îi considerăm că nu posedă conștiință ori <suflet>. Când urmărim un animal putem foarte ușor să empatizăm și să ne regăsim în modul în care acesta își trăiește viața. E clar că există intenție acolo.”

Marșul pentru închiderea abatoarelor

Pentru drepturile animalelor au început să militeze din ce în ce mai mulți oameni, şi ceea ce este cel mai important: nu trebuie să fii vegan ca să militezi pentru drepturile animalelor.

„Când ne-am întâlnit făceam o informare stradală. Ca să fii vegan nu e nevoie să faci așa ceva. Noi suntem un procent mic de vegani care am decis să îi informăm și pe alții în legătură cu drepturile animalelor și acest stil de viață. Deși noi facem tot posibilul să nu mai contribuim la suferința animalelor, altele tot sunt exploatate și omorâte și ne doare acest lucru. Nu forțăm oamenii să devină vegani ci încercăm să facem apel la moralitatea lor: că nu avem nimic de pierdut dacă alegem să fim mai buni și mai drepți cu animalele”

Un marș care are loc în fiecare an pe tot mapamondul, inclusiv în România este “Marșul pentru închiderea abatoarelor”, la care participă din ce în ce mai mulți oameni. Prin aceste marşuri, oamenii îşi doresc dreptate pentru animale, apoi pentru oameni. Adică, nicio fiinţă, indiferent de forma sa, nu ar trebui să treacă prin ororile bolilor care macină societatea. În plus, creşterea animalelor aduce foarte multe minusuri planetei, pentru că atât gospodăriile tărăneşti cât şi platformele industriale care cresc animale poluează apele.

Cum percep românii acestă mișcare

„Am observant că oamenii, cu cât sunt mai agrenați în tradiție și se simt incomozi în fața schimbării, cu atât vor căuta motive să atace și să perpetueze miturile total neadevărate legate de veganism cum ar fi: ai nevoie de proteine de origine animală, ai nevoie de lapte pentru calciu, o să-ți lipsească substanța X din carne, veganii sunt slabi, veganii sunt ca o sectă religioasă etc.

Totuși oamenii deschiși ne percep frumos și purtăm discuții foarte constructive. Aflăm multe și noi și ei. Și suntem mereu plăcuț impresionați când oameni cu care am discutat în stradă ne anunță că au înțeles mesajul. Dar nu e nevoie să faci „activism” ca să ai un impact asupra celorlalți. Cele mai multe schimbări vin în cercul de prieteni și în familie. După ce apropiații observă că ești de mulți ani vegan și ești același om, doar că mai atent, mai concentrat, mai sănătos, mai empatic și înțelegător cu planeta noastră, și percep faptul că n-ai pățit nimic, atunci și ei încep să fie curioși și să experimenteze. Am mulți prieteni care au devenit vegani iar întreaga mea familie este pe drumul veganismului. O parte au devenit vegani iar cealaltă parte vegetarieni.”

Oamenii au înțeles că veganismul este o alegere personală. Oamenii informaţi sunt mult mai deschişi la ideea acestui subiect controversat pentru societatea romanească și curioși să afle cât mai multe despre stilul de viață vegan.

Ceva despre tine

Am 32 de ani, născut în Roșiori de vede, trăiesc în București și sunt de profesie fotograf. Am adoptat stilul vegan de 9 ani. Măncărurile mele preferate sunt simple: cartofi la cuptor cu maioneză vegetală, mujdei și salată, varză călită la cuptor cu mămăliguță, brânză vegetală fermentată în casă cu mămăliguță și tofu afumat, hummus din năut pe pâine, iahnie de fasole, șnițel, chifteluțe și hamburger vegetal și pizza cu brânză vegetală. Și multe multe fructe de toate felurile. Un singur supliment folosesc regulat, vitamina B12. Deși sunt informații că este fabricată în stomac de bacterii și se găsește pe fructele și legumele nespălate culese din grădină, totuși prefer să nu risc. Mai iau Vitamina D uneori iarna pentru orice eventualitate. Vitamina D este produsă de corpul nostru atunci când pielea este expusă la soare. Nu am simțit niciodată vreo definciență (în ciuda faptului că în primii în 5 ani nu am luat nici un supliment), am o sănătate tun de care nici răcelile nu se mai lipesc și am energie maximă pentru mișcare și efort fizic.

Citește și Se scumpește pâinea, deși ne lăudăm cu producții record la grâu

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.