Boloș: „Modernizarea sistemelor de irigaţii poate fi finanţată prin RePower EU”

2
- Reclamă -

Sistemele de irigaţii ar putea fi finanţate prin programul RePowerEu, prin introducerea unei componente de producere a energiei verzi pe baza panourilor fotovoltaice flotabile, afirmă Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul conferinței Afaceri în Agricultură, organizată de ziarul Bursa.

 

„Este un concept de investiţie nou, care sper să aducă multă valoare adăugată pentru economia României, pentru că are componenta din energie verde, ceea ce înseamnă panouri de energie fotovoltaică flotabile, care sunt aşezate şi iau forma canalului de irigaţii. (…)

În staţiile de pompare, intenţia noastră e să aducem echipamente energetice noi, să le înlocuim pe cele vechi, ceea ce va duce la reducerea simţitoare a consumurilor energetice. Mai dorim să facem automatizarea întregului proces, inclusiv automatizarea consumului de apă, etapă în care fermierii vor putea duce cantităţile de apă necesar pe suprafeţele agricole prin simpla comandă de pe telefonul mobil transmisă la dispeceratul care va deservi canalele de irigaţii. Acesta este conceptul prezentat de noi la Bruxelles şi oficialii europeni au fost surprinşi în mod plăcut de fleul în care am gândit această investiţie. Din estimările noastre avem o investiţie de 1,8 miliarde euro, pe o lungime de 1700 kilometri pe canalele de irigaţii, cu putere instalata de 1400 MWh prin aceste panouri fotovoltaice flotabile.

Guvernul a aprobat plafoanele schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic

Acesta este un proiect pilot la care mai trebuie să lucram şi să discutăm detaliile cu serviciile Comisiei Europene pentru a le cuprinde în capitolul de RePower EU”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

- Reclamă -
- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Sistemele de irigaţii ar putea fi finanţate prin programul RePowerEu, prin introducerea unei componente de producere a energiei verzi pe baza panourilor fotovoltaice flotabile, afirmă Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul conferinței Afaceri în Agricultură, organizată de ziarul Bursa.   „Este un… Cititi mai multe aici: Boloș: „Modernizarea sistemelor de irigaţii poate fi finanţată prin RePower EU” […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.