Războiul caviarului în România: braconajul sturionilor este greu de oprit, pentru că instituțiile nu se înțeleg între ele

2
sturioni-monitorizare-braconajul-sturionilor
- Reclamă -

Un morun de 100 de kg, gata tranșat, a fost descoperit de polițiști în localitatea Stelnica, județul Ialomița, potrivit TVR. Morunul a fost prins ilegal, întrucât pescuitul sturionilor este interzis până în 2021 la noi în țară. Incidentul face parte din fenomenul mai mare al braconajului sturionilor. Increle negre pe care acești pești le produc pot ajunge pe piața neagră și la 10 mii de euro kilogramul.

„S-a ajuns în această situație datorită faptului că un kilogram de caviar este foarte scump, poate ajunge până la 10 mii de auro”, a declarat pentru sursa citată Cristina Sandu, coordinator la Grupul de acțiune pentru conservarea sturionilor.

În present, există în derulare un program de microcipare şi monitorizare a celor mai scumpi peşti din Dunăre început în 2011 de Institutul de Cercetare pentru Protecția Mediului. Programul este finanțat cu 7,2 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat.

„La ultimul control pe care l-am avut în iulie am surprins niște pescari care braconau și au fost confiscate aproximativ două kilograme de icre negre. Am găsit kilometri întregi de plase”, a declarat Szep Robert, comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu.

60% din sturinii monitorizați au fost braconați

De la începutul programului până azi cercetătorii au constatat că 60% dintre exemplarele marcate cu emițătoare au dispărut. Acum, însă, nici măcar monitorizarea nu mai poate fi continuată, pentru că Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură i-a retras autorizația de pescuit științific.

„Mentalitatea lor este politica struțului, mai bine punem sub preș că nu e nicio problemă. Atunci, dacă nu există problema oficială, nici nu trebuie să găsim solușii. Asta este tactica domnului președinte A.N.P.A.”, declară Gyorgy Deak, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului.

- Reclamă -

 

Citește și: ANPA face imposibilă folosirea fondurilor europene deja alocate pentru monitorizarea sturionilor din Dunărea de Jos

 

Președintele Agenției Naționale de Pescuit consideră că programul cercetătorilor nu este eficient și vrea să își lărgească echipa de combaterea braconajului.

„După ce li se introduce ecosonda reproducătorilor și sunt lansați ei sunt încă sub narcoză. Și întotdeauna î naval sunt oameni care știu ce se face în amonte și îi pândesc în aval”, spune Nicolae Dimulescu, președintele Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură

Reprezentanții Institutului de Cercetare pentru Protecția Mediului vor să conteste în instanță decizia Agenției  de Pescuit. Blocarea programului de monitorizare a sturionilor ar putea obliga România să restituie banii europeni încasați. Și nu ar mai exista nici rezultatele finale ale studiilor care, între altele, arată și amploarea braconajului.

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.