Crescător de porci: E mai bine în cooperativă, suntem mai organizaţi

0

În timp ce marea parte a producătorilor români nici nu vrea să audă de cooperative, fie că vorbim de sectorul vegetal, zootehnie sau legumicultură, există şi fermieri care susţin că aceasta este cea mai bună variantă pentru a rezista pe piaţă. Un astfel de exemplu este cel al lui Moni Zoltan, un crescător de porci din Cehul Silvaniei, judeţul Sălaj, membru al Transilvania Pig Cooperativa Agricolă, care se declară mulţumit de apartenenţa la o astfel de organizaţie. “E mai bine un pic cu cooperativa, pentru că suntem mai organizaţi. Noi vindem undeva la 1.500 de porci pe săptămână. Cooperativa mai negociază un pic”, ne-a declarat crescătorul de porci pe care l-am întâlnit într-un tur organizat recent de AFISS pe la mai multe ferme din Moldova.

Transilvania Pig Cooperativa Agricola are 19 membri care împreună livrează circa 80.000 de porci la abatoarele din zonă. Relaţia bună cu acestea, stabilită în timp, constituie de altfel şi secretul care a făcut posibilă menţinerea pe piaţă a crescătorilor autohtoni, concuraţi puternic de investitorii străini care au cumpărat multe din fermele autohtone, fenomen prezent mai ales în sudul ţării, dar şi de importurile de carne de porc la preţuri foarte mici.

2000 de porci în 4 serii pe an

Moni Zoltan îşi desfăşoară activitatea în sector de aproape zece ani. El deţine un efectiv de 2.000 de porci pe serie, reuşind să facă patru serii pe an. În ceea ce priveşte vânzarea animalelor, crescătorul spune că lucrează cu abatoarele din zonă – ca de altfel şi ceilalţi membri ai cooperativei – cum ar fi Ferma Zootehnică (cu care colaborează chiar din 2008, primul său an de activitate), Unicarm, Cetina sau Agro Ardeal.

Citește și Porcul vietnamez, crescut în ferme, simbol al prosperităţii şi animal de companie

“Avem un abator foarte bun, Ferma Zootehnică, cu care am lucrat de la bun început, ne-a ajutat foarte mult colaborarea cu Florin Lazăr (N.red.-patronul Ferma Zootehnică), dacă eşti corect şi el este corect. Lucrez cu el din 2008, nici nu mai ştiu cate zeci de mii de porci i-am livrat. Azi am dat porcul la fermă, iar în 30 de zile ştiu că am banii, nu s-a întâmplat niciodată să-mi refuze biletul”, ne-a povestit crescătorul.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here