”Bugetul Uniunii Europene după 2021: o posibilă tragedie pentru viitorul agriculturii!”

0
apia-bani-motorina-www.dekennisvannu.nl

Europarlamentar Laurenţiu Rebega, membru al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni face un anunț nu foarte optimist: ”Bugetul Uniunii Europene după 2021: o posibilă tragedie pentru viitorul agriculturii!”

Pe 2 mai, în cadrul Şedinţei Plenare de la Bruxelles, reprezentanţii Comisiei Europene au prezentat planul pentru următorul Cadru Financiar Multianual (CFM) din perioada 2021-2027.

”Pentru agricultură, ca de obicei, finanţarea s-a redus. În acest moment, din resursele CFM sunt alocate 38 de procente către Politica Agricolă Comună. Planul Comisiei este de a scădea cu 5% acest procent. La începutul anului 2018, Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a cerut printr-un proiect de aviz ca bugetul alocat pentru PAC să fie cel puţin menţinut la 38%. Organizaţiile de lobby din domeniul agriculturii susţin această idee şi chiar încurajează mărirea bugetului pentru a preîntâmpina volatilitatea pieţei, schimbările climatice, pentru a proteja şi a crea noi locuri de muncă şi a facilita inovaţia.Comisia mai propune scăderi de 7% pentru coeziune. În acelaşi timp, se propune mărirea bugetului pentru Erasmus, cercetare, inovare şi schimbări climatice.Reducerea de 5% în domeniul agriculturii poate fi tragică. Avem într-adevăr nevoie de cercetare şi inovare (s-a propus alocarea a 100 de miliarde) dar, mai întâi de toate, avem nevoie de o agricultură stabilă din punct de vedere financiar. Evident această reducere va afecta resursele destinate plăţilor directe către toţi fermierii. Reducerea de 5% nu înseamnă doar moartea producătorilor, ci şi riscuri şi mai puţină mâncare!Toate organizaţiile de interes din domeniul agriculturii în frunte cu Copa-Cogeca, condamnă scăderea propusă şi susţin că un buget puternic este absolut necesar pentru o agricultură modernă şi sustenabilă.Sper totuşi ca istoria din 2013 să nu se repete şi noul Cadru Financiar Multianual să fie decis la timp pentru a nu împiedica restructurarea politicii agricole comune după 2020.”, informează Rebega.

Citește și: STIHL a lansat un motor multifuncțional destinat grădinarilor

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here