Carnea conformă cu practicile religioase islamice nu poate fi etichetată drept „bio”

1
carne

Carnea provenită de la animale care au fost sacrificate fără a fi anesteziate, în conformitate cu practicile religioase islamice, nu poate fi etichetată drept „bio”, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Mulţi musulmani cred că animalul nu trebuie anesteziat înainte de a fi sacrificat, aceasta fiind condiţia obligatorie pentru a fi considerat halal şi acceptabil pentru consum. Prescripţiile religiei iudaice cu privire la carnea de tip kosher sunt similare cu cele privind carnea halal. În anul 2012 o asociaţie franceză pentru protecţia animalelor a cerut interzicerea acordării etichetei de agricultură ecologică pentru chiftelele de carne de tip halal. Cererea a fost interzisă, ceea ce a dus la o serie de recursuri. Tribunalul francez care se ocupă de acest caz s-a îndreptat spre Curtea Europeană de Justiţie, solicitându-i ajutorul în interpretarea legislaţiei europene.

Curtea de la Luxemburg a decis că produsele din carne care sunt etichetate drept bio trebuie să respecte „cele mai ridicate standarde, în special în domeniul bunăstării animalelor”. Ori sacrificarea rituală a animalelor care nu au fost anesteziate „nu este suficientă pentru a înlătura toate toate suferinţele animalelor la fel de eficient ca sacrificarea cu anesteziere prealabilă, care face ca animalul să îşi piardă conştiinţa şi sensibilitatea”, susţine CJUE.

Citește și: Preț dublu pentru miei, oierii vând pe bază de rezervări

un comentariu

  1. […] Carnea provenită de la animale care au fost sacrificate fără a fi anesteziate, în conformitate cu practicile religioase islamice, nu poate fi etichetată drept “bio”, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Mulţi musulmani cred că animalul nu trebuie anesteziat înainte de a… Cititi mai multe aici: Carnea conformă cu practicile religioase islamice, nu poate fi etichetată drept “bio […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here