Preț dublu pentru miei, oierii vând pe bază de rezervări

0

România a reluat exportul de carne de oaie în Iran şi în următoarele 6 luni va trimite aproape 800 de mii de ovine. Iranul a simplificat condiţiile sanitare de import din statele membre ale Uniunii Europene. Fermierii trebuie să acopere şi cererea din ţară, aşa că pot scumpi carnea.

Citește și Fermierii români pot exporta oaie în Iran

Sandu Nastase, crescător din Olt se mândreşte cu miei din rasa ţurcana pur românească. I-ar vinde arabilor pe bani frumoşi, dar e conştient că străinii nu vor bate la poarta lui. S-ar bucura dacă ar exista un centru de colectare care să-l ajute să-şi vândă oile: “Condiția să fie un preț corect pentru că și pe noi ne costă, ca să faci un kilogram de carne de miel în viu cel puțin mă costă 7-8 lei pe kilogram.”

Dacă străinii vor prefera oile de la marile ferme, micii fermieri vor onora bucuroşi comenzile pe piaţa locală. În funcţie de cerere, preţul poate ajunge la 15 – 16 lei kilogramul la carcasa şi 10 – 11 lei în viu.

Citește și Managementul resurselor de apă, o problemă serioasă

Dumitru Bodea, crescător cu 1.000 de oi spune că mai multe persoane s-au arătat interesate să îi cumpere mieii, iar 400 sunt deja rezervaţi: “Acum câteva luni era cinci lei kilogramul la berbecuţi şi acum e zece, deci a crescut dublu de când s-a deschis exportul”

România este al patrulea mare crescător de oi din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea în 2017 a importat carne de 3,5 milioane de euro, potrivit INS. O explicație ar fi ca producătorii de mici vor carne de oaie tot anul, iar restaurantele caută carnea din specii nobile.

În plus anul acesta Pastele e la sfârşitul lunii aprilie, când mieii vor avea şi trei luni şi vor cântări mai mult.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here