Pe măsură ce sărbătorile pascale se apropie, românii încep să se pregătească pentru masa festivă, iar carnea de miel rămâne unul dintre cele mai căutate produse. În acest an, prețul kilogramului de miel variază între 14 și 16 euro, o sumă care reflectă atât costurile crescute de producție, cât și cererea sezonieră. Cât de mult vor influența aceste prețuri tradițiile pascale și ce alternative au consumatorii? Află în continuare cum se conturează piața în acest sezon și ce spun crescătorii despre tendințele de preț.
Carnea de miel de Paște: 14-16 Euro/ Kg
Prețul cărnii de miel în zilele dinaintea Paștelui în Grecia este de așteptat să fie de 14 până la cel mult 16 euro pe kilogram. Consumatorii greci văd deja unde este disponibilă carnea de miel și capră la prețuri accesibile pe piață pentru viitoarele sărbători pascale, dar se pare că prețul va fi cu 1-2 euro pe kilogram mai mare față de anul trecut, transmite BTA, pe baza informațiilor de la „Proto Thema”, potrivit Rador Radio România.
Mai exact, se estimează că prețurile vor fi cuprinse undeva între 14 și 16 euro pe kilogram în perioada sărbătorilor, în multe magazine de cartier din Atena ajungând deja la 12-13 euro. Printre motivele creșterii prețului se numără scăderea producției din cauza inundațiilor care au urmat furtunii Daniel din septembrie 2023, cât și din cauza bolilor la rumegătoarele mici.
În ultimele luni, Grecia a fost afectată de ciumă și variola oilor și caprinelor, ceea ce a dus la uciderea a mii de animale. Un alt motiv este cererea crescută din cauza faptului că Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi anul acesta. Un factor persistent și îngrijorător care afectează producția este reducerea numărului de crescători de animale din cauza creșterii costului de producție.
Potrivit comercianților, producția grecească de carne de miel și capră poate satisface doar aproximativ 50 la sută din cererea din țară. Restul este acoperit de importuri, în principal din România. Există, de asemenea, o cerere mare de miei și iezi de calitate din Grecia și din țări europene precum Franța, Spania și Italia.
Sursa: g4food