Piața românească de bere a ajuns în 2024 la pragul critic de 15 milioane de hectolitri, intrând într-o perioadă de stabilitate după doi ani consecutivi de scădere agresivă. În ciuda provocărilor economice precum inflația și impredictibilitatea fiscală, industria de bere a reușit să oprească declinul, susținând această stabilizare cu eforturi continue. Mihai Voicu, președintele Asociației Berarii României, a declarat că, deși piața a pierdut mai mult de un milion de hectolitri în ultimii 3-4 ani, aceasta a reușit în 2024 să înregistreze o ușoară creștere de 1%.
”După doi ani de scădere agresivă, 2024 a fost un an de stabilizare. Suntem la 15 milioane de hectolitri, de la un vârf de 20 milioane de hectolitri. Chiar dacă au existat dificultăți, continuăm să fim optimiști în privința viitorului, cu un 2025 care promite o îmbunătățire a pieței”, a spus Voicu.
Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, a menționat că 2024 a fost un an crucial pentru oprirea scăderii pieței, care a fost afectată de creșteri succesive ale accizelor de aproape 40% în ultimii trei ani. De asemenea, el a subliniat importanța inovației și diversificării sortimentelor de bere ca strategii cheie ale producătorilor români.
”2024 a fost un an marcat de stabilizare, în care am reușit să oprim declinul pieței de bere. În 2025, producătorii vor continua să se concentreze pe apropierea de consumator, cu obiectivul de a reveni la nivelurile de producție din perioada 2015-2018, care au fost de aproximativ 16,6 milioane de hectolitri”, a spus Bratu.
Un segment care a înregistrat o creștere notabilă în 2024 este cel al berii fără alcool, care a crescut cu 15% față de anul anterior. Aceasta a depășit pentru prima dată pragul de 6% din totalul consumului de bere din România. Potrivit unui studiu, aproximativ 3 din 10 români consumă bere fără alcool săptămânal, iar mixurile de bere fără alcool cu sucuri de fructe au fost de asemenea populare.
”Berea fără alcool a devenit din ce în ce mai apreciată de români. Este un segment în creștere, iar diversificarea gusturilor a fost un factor important pentru atragerea consumatorilor”, a adăugat Bratu.
De asemenea, piața de bere la draft a înregistrat o creștere, datorită evenimentelor sportive care au stimulat socializarea în locațiile HoReCa. Chiar și așa, acest segment nu a atins încă vârful din perioada de „glorie”. Totodată, berea comercializată la doză a crescut cu aproximativ 9%, în timp ce berea la PET a înregistrat o scădere de 4%.
”Dacă acum 10 ani, berea la PET reprezenta 50-53% din piață, în 2023 aceasta a ajuns la doar 35%. De asemenea, am depășit pragul psihologic de 10% în vânzările din sistemul on-trade, dar mai avem mult de recuperat față de perioada pre-Covid, când atingeam aproape 20%”, a explicat Bratu.
Piața berii din România este, de asemenea, protejată de fluctuațiile externe datorită unei producții locale care acoperă 97% din consumul intern. „Producția de bere susține economiile locale în aproape 75% din județele țării, iar hameiul românesc reprezintă 100% din materia primă utilizată în fabricile de bere locale”, a adăugat Bratu. Importurile de hamei sunt limitate la doar 20%, iar producătorii români lucrează în continuare pentru a sprijini dezvoltarea culturii de hamei, care necesită investiții semnificative pe termen lung.
În 2024, România număra 89 de fabrici de bere și microberării, cu 85 de producători activi, cu opt mai puțini decât în anul anterior. Industria berii din România continuă să joace un rol important în economia locală, susținând atât producția internă, cât și inovațiile în ceea ce privește produsele oferite consumatorilor.