Cererea de cartofi s-a redus în România / Morcovii autohtoni aproape au dispărut

1
- Reclamă -

Cererea de cartofi de consum este destul de redusă, din cauza unei schimbări majore în tendințele de consum ale românilor. La fel de dramatică este situația morcovului crescut în România.

Cartoful, preț mic și marfă multă

Cererea mică face ca iar prețul cartofului să nu fie unul satisfăcător, chiar dacă producătorii din Harghita au obținut recolte bune în acest an.

Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declara că „piața nu prea funcționează și nu este cerere mare”, prețul unui kilogram de cartofi de consum la producători variind între 1 leu și 1,7 lei/ kg.

În ceea ce privește producătorii care au contracte cu rețelele mari de magazine, aceștia vând cartofii cu 1,35 lei/ kg, ei asigurând și ambalarea, dar prețul ajunge să fie mult mai mare pe rafturile supermarketurilor.

Vezi și Cartofii din Harghita ajung și în supermarketuri

„Obiceiurile de consum s-a schimbat. Având în vedere că tot anul se găsesc cartofi pe piață, consumatorii s-au limitat la cantitățile zilnice și pentru câteva zile, nu pentru depozitare de iarnă până în primăvară. E și mult mai comod și cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului. Acum, cheltuielile de depozitare cad strict în sarcina producătorului. Comercianții iau cantitățile tot pe termen scurt, cât e vandabil”, a explicat Romfeld Zsolt.

- Reclamă -

Morcovii autohtoni duc lipsă de irigații

Morcovii românești dispar din comerțul modern, în schimb, avem tot mai des morcovi din Turcia și Polonia. Declinul acestui aliment de bază pentru români are drept cauză reducerea drastică a suprafeței cultivate. Fermierii se plâng de lipsa subvențiilor, absența unui program coerent de susținere și de lipsa sistemelor de irigații.

Elisabeta Androne, producătoare locală din Alba, declară că a redus cu patru ori suprafața cultivată cu morcovi și s-a orientat către alte legume, datorită lipsei cererii și a competiției acerbe cu supermarketurile.

Vezi și Cât costă o combină de recoltat morcovi?

Prețul la care poate vinde morcovii locali, 8 lei pe kilogram, este depășit de ofertele de import: doar trei lei pe kilogram.

Chiar și marii producători s-au reorientat către culturile mai profitabile precum ceapa, tomatele, varza și ardeii, lăsând în urmă suprafețe considerabile dedicate morcovilor. Cei care încă rămân fideli cultivării morcovilor caută soluții inovatoare pentru a face față concurenței și a obține profit.

Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut aveam morcovi pe 12 mii de hectare, o scădere de 2 mii de hectare față de anul 2021. O tendință îngrijorătoare, care ar putea afecta diversitatea și sustenabilitatea producției agricole locale.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Cererea de cartofi de consum este destul de redusă, din cauza unei schimbări majore în tendințele de consum ale românilor. La fel de dramatică este situația morcovului crescut în România. Cartoful, preț mic și marfă multă Cererea mică face ca iar prețul cartofului să nu… Cititi mai multe aici: Cererea de cartofi s-a redus în România / Morcovii autohtoni aproape au dispărut […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.