Ciobanii cer testarea tuturor berbecilor din România

1
- Reclamă -

Crescătorii de ovine au depus un memoriu la Agenția Națională de Zootehnie, marți, 4 septembrie 2018, chiar în ziua în care conducerea ANZ și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii au avut o întâlnire de foc cu liderii oierilor din toată țara.

Crescătorii de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, Dan Petrescu din Argeș și Ionică Sterp din Bihor, solicită Agenției Naționale de Zootehnie:

– testarea tuturor berbecilor cu certificate de origine pentru a se stabili paternitatea acestora, dacă sunt sau nu purtători de boli, măsură care se regăsește în planul strategic național;

– reglementarea competențelor în ceea ce privește cărțile de rasă, deoarece modul în care funcționează este deficitar și nu generează performanță;

– obligativitatea testării tuturor berbecilor folosiți la montă și tranzacționați în România, se arată în memoriul depus la ANZ de cei trei ciobani.

Marți, 4 septembrie, la sediul Agenției Naționale de Zootehnie au fost discuții aprinse între conducerea ANZ, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, și reprezentanții crescătorilor de ovine din țară, lideri ai federațiilor oierilor, simpli crescători de ovine, etc. Fermierii le-au spus reprezentanților Ministerului Agriculturii că trebuie anulate toate certificatele de origine emise pentru berbecuții născuți în acest an, și nu numai, că ar trebui anulate pentru toți berbecii din România. Berbecii trebuie testați și reevaluați și să rămână în registrele genealogice ale raselor doar animalele care au cu adevărat origine, nu care au fost făcute peste noapte cu origine prin procurarea unui fals certificat de origine.

- Reclamă -

Crescătorii i-au mai spus directorului ANZ, Lelior Iacob, că în țară, controlul oficial al performanțelor  (COP) se realizează artificial și că nu există performanța mult invocată. Sectorul ovin produce foarte puțin în comparație cu sumele care-i sunt alocate. Pe scurt, crescătorii de oi câștigă doar din subvențiile pe pășuni și diferitele ajutoare alocate de la bugetul de stat sau de la cel european.

Citește și Zeci de mii de animale şi păsări sălbatice vor fi ucise din cauza pestei porcine

După ce ANZ i-a avertizat pe oieri, în urmă cu aproximativ trei luni, că nu vor mai încasa sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de oaie, dacă nu folosesc la montă berbeci cu certificate de origine, după toată tevatura creată de fuga fermierilor după berbeci cu certificate de origine, Lelior Iacob le-a spus oierilor că nu mai e nevoie, pentru acest an, să-și procure în ferme berbeci cu certificate de origine. Anul acesta se va merge la fel ca anul trecut, fiind buni și berbecii de rasă, înscriși în secțiunea a doua sau suplimentară a registrelor de rasă, animale pentru care fermierii nu dețin un certificate de origine.

În același memoriu, cei trei crescători de ovine au câteva solicitări și pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA):

– crescătorii de animale să aibă posibilitatea să-și aleagă medicul veterinar de liberă practică;

– eliminarea plăților pentru acțiunile obligatorii și direcționarea acestora către fermieri, sub formă de subvenții. Plata să fie făcută de fermier către medicul veterinar, în acest mod va fi eliminat numărul mare de animale fictive din bazele de date;

– simplificarea procedurilor privind autorizarea ciobanilor în vederea valorificării brânzeturilor obținute în fermele proprii, stâne.

Sursa: agroinfo

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.