Grecii din antichitate credeau că a apărut din laptelei zeiței Hera, iar astăzi este considerată floarea Fecioarei Maria. Crinul (Lilium candidum) este o plantă perenă, erbacee, cu tulpină de 60-180 cm, cu flori albe, în formă de trompetă, ce au parfum îmbătător. Înfloreşte în luna iunie şi este originar din Balcani şi Orientul Mijlociu.
Cum se cultivă crinul
Crinii preferă soluri bogate în humus, bine aerisite, bine drenate, cu pH slab acid.
Bulbii se scot o dată la 2-4 ani, în luna august și se plantează imediat sau după 2-3 săptămȃni, timp în care se păstrează într-un loc răcoros și întunecos. Plantarea se face la adȃncime egală cu de trei ori lungimea bulbului, iar acesta se așază cu partea plată în jos.
Tulpina crinilor se taie după uscarea florilor lăsându-se doar 1/3 din aceasta astfel încât bulbul să continuie să fie hrănit.
Atenție! Polenul crinilor este toxic pentru pisici.
Citește și: Macul – planta folosită în bucătărie, medicină și industria cosmetică
Crinii se folosesc atât ca flori tăiate cât și ca flori de grădină și de ghiveci. Ele dau multă eleganță buchetelor de mireasă și aranjamentelor oficiale. Crinul este considerat floarea celei de a 30-a aniversări a nunții.
Crinul și parfumurile
Cum are un parfum puternic și plăcut, crinul este prezent în parfumuri cu note florale, de vară, precum Noa de la Cacharel, Glamourous Daylight de la Ralph Lauren și Pleasures Intense de la Estée Lauder.
Pentru cei care iubesc crinii, pe piață există mulţi hibrizi care mai de care mai colorat şi parfumat care pot transforma grădina într-o adevărată bijuterie:
Crin Queen of the Night, varietate a speciei Lilium asiatica, cu petale negre
Crin Mother’s choice, varietate cu petale albe și parfum atrăgător
Crini Elodie, cu flori duble, roz
Prețurile pentru un pachet cu 3- 5 bulbi variază între 36 -40 lei pe www.bakker.com
Crinul Purple Heart, cu flori cu petale grena și vȃrfuri albe
Preț pachet 3 bulbi-25 lei
Autor: Dana Canari, biolog