Culturile de roşii de toamnă au fost atacate de „Tuta absolută”

1
- Reclamă -

Roşiile de toamnă din zona Matca, judeţul Galaţi, au fost atacate de o molie periculoasă – tuta absolută, care a făcut ca recolta să fie mai mică şi mai scumpă, din cauza tratamentelor de care au nevoie tomatele. Oamenii spun că au pierdut 25% din recoltă.

Zeci de hectare de pământ situate în serele din Matca sunt afectate, iar potrivit unor informaţii, 23 de hectare de culturi agricole au fost compromise de molie. În jur de 100 de fermieri sunt afectaţi, iar autorităţile vorbesc despre posibile despăgubiri acordate ţăranilor.

„Deocamdată noi urmărim să contabilizăm, să monitorizăm dăunătorul şi în situaţia în care vor fi pierderi de producţie, în condiţiile în care ei au respectat tehnologiile de cultură, fermierii, probabil, vor fi despăgubiţi. Tuta absolută atacă frunza, atacă şi fructul. Noi deocamdată nu am constatat pierderi de producţie, dar din cauza secetei s-ar putea ca aceste suprafeţe afectate să crească. Pentru ca producţiile să nu să nu fie afectate, fermierii sunt nevoiţi să crească numărul tratamentelor. Atunci când avem condiţii favorabile pentru un dăunător, cu siguranţă trebuie făcute tratamente suplimentare. Şi preţul de vânzare a crescut substanţial, până la urmă este o compensare”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Valentin Huciu.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Galaţi spun că dăunătorul a apărut în condiţiile în care, anul acesta, au fost condiţii propice înmulţirii moliei.

Fermierii din Matca spun că au pierdut între un sfert şi întreaga producţie de roşii din cauza dăunătorului.

 

- Reclamă -

Citește și Noi taxe care afectează coșul de cumpărături al românilor

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.