Daea, salvatorul cercetării româneşti

0
petre-daea_ministru-agricultură
- Reclamă -

Cercetarea românească a intrat într-un con de umbră de ani buni, nu pentru că nu ar fi cercetătorii noştri buni, ci pentru că a lipsit finanţarea din partea statului, normal.

După ce mai bine de două decenii mai toţi miniştrii care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii au promis revigorarea activităţii în sector fără să facă nimic, ba dimpotrivă am putea spune că efectul a fost total invers, iată că acum ministrul Agriculturii Petre Daea se dovedeşte a fi salvatorul cercetării autohtone, chiar şi pe ultima sută de metri….nu de alta, dar în opt ani s-au reorganizate doar trei unități de cercetare și dezvoltare agricolă, dintr-un total de 53, iar acest fapt a dus la înglodarea acestora în datorii, în timp ce mulți cercetători au părăsit locul de muncă, după cum a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Petre Daea, în Comisiile reunite de Agricultură din Parlament. Spre comparaţie, înainte de 1989, în România existau peste 121 de unităţi de cercetare.

„Din nefericire, Legea 45/2009 (privind organizarea și funcționarea ASAS și a sistemului de cercetare-dezvoltare din agricultură n.r.) nu a fost aplicată în România. Dovadă este faptul că prin această lege, din 2009 până în 2017, doar trei unități de cercetare și dezvoltare din România au fost reorganizate din 53. În opt ani de zile doar trei unități și acest fapt a dus la înglodarea lor în datorii și o situație extrem de proastă din punct de vedere financiar. Prin imposibilitatea de a-și realiza obiectivele de cercetare, mulți cercetători au părăsit locul de muncă, abandonând activitatea uneori de zeci de ani, pentru că nu au avut cum să mai rămână în stațiuni copleșite de datorii”, a spus Daea.

VEZI SI: Petre Daea: Nu au fost probleme cu cererile de plată pentru subvenţii

După ce atâţia ani nu s-a făcut nimic, iată că acum lucrurile par chiar să se accelereze cu adevărat. În acest an, de exemplu, s-a ajuns chiar la performanţa ca angajaţii din minister şi din “Academie” să realizeze nu mai puţin de 40 de Hotărâri de Guvern de reorganizare pentru stațiunile de cercetare.

Am reușit să realizăm 40 de Hotărâri de Guvern pentru stațiunile de cercetare. Dacă în opt ani s-au făcut trei, cred că în 10 luni merita cercetarea românească să se facă 40, din care 19 au văzut lumina Monitorului Oficial și restul sunt în avizare. De aceea vă solicit sprijinul pentru aprobarea actelor normative care sunt în Parlament în diferite faze, în așa fel încât anul 2018 să-l putem analiza împreună și să ne bucuram de rezultatele noastre, ale tuturor”, a mai spus ministrul Daea.

Sectorul de cercetare agricolă a pierdut după 1990 o parte importantă din fondul funciar, suprafețele de teren dedicate cercetării s-au redus de la 156.000 de hectare la numai 28.000 de hectare, iar de la 121 de unități de cercetare s-a ajuns la doar puțin peste 50. De asemenea, numărul de cercetători a scăzut de la 3.050 în anii ’90, la mai puțin de 600.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.