România pe primul loc în UE, cu peste un sfert din populație ocupată în agricultură

0
- Reclamă -

România se află pe primul loc în UE, cu peste un sfert din populație ocupată în agricultură (25,8%) în 2015, în timp ce la nivel de uniune media era de 4,4%, potrivit datelor Eurostat.

Aproximativ 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană, în urmă cu doi ani. Aproape trei sferturi (72,8%) din forța de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în șapte țări: România, Polonia, Italia, Franța, Spania, Bulgaria și Germania. Femeile reprezentau mai mult de 40% din forța de muncă din agricultură doar în cinci state membre, respectiv Austria (44,5%), România (43,1%) Polonia, Grecia și Slovenia (41,1% în fiecare din aceste țări).

România are cea mai mică proporție din UE (1,5%) a persoanelor angajate în agricultură care lucrează în regim full time, față de media de 16,4% în UE și peste 50% în Cehia, Franța, Luxemburg și Belgia. În 20 de state membre UE, peste jumătate din fermieri au declarat că au doar experiență practică, cel mai mare procent, de peste 90%, fiind înregistrat în România, Grecia, Bulgaria și Cipru. În contrast, în Italia doar 3,1% din fermieri aveau doar experiență practică în timp ce 90,8% au declarat că dispun de cel puțin o pregătire de bază în agricultură, potrivit  Agerpres.

Când vine vorba de un ciclu complet de pregătire în agricultură, jumătate din managerii de fermă din Luxemburg aveau o astfel de pregătire, comparativ cu mai puțin de 1% în Malta, Grecia, Cipru și România.

În ce privește vârsta celor care lucrează în agricultură, 60% dintre cei care lucrau în agricultură în UE aveau între 40 de ani și 64 de ani, în timp ce 32% aveau o vârstă mai mică de 40 de ani, iar 9% aveau o vârstă de peste 64 de ani. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani care lucrează în agricultură se înregistrează în Portugalia (42%), Irlanda (22%) și Marea Britanie (19%). Proporția absolvenților de studii universitare variază între 1,6% în România și 25,5% în Marea Britanie.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.