În ciuda contextului dificil de piaţă, care a dus la dispariţia multor ferme mici de porci, există şi crescători care au reuşit să reziste concurenţei şi să meargă mai departe. Acum, dilema lor este dacă să investească într-o fermă de reproducţie sau nu pentru că ar reduce semnificativ costurile de producţie, în condiţiile în care purceii aduşi din import au ajuns să coste chiar şi 82 de euro. Din păcate, nu se pot baza pe sprijinul autorităţilor, care s-au obişnuit să tot promită şi să nu facă nimic. Şi aceasta în timp ce străinii cumpără tot mai multe ferme româneşti, mai ales în sudul ţării.
„Nu ştim ce să facem, având în vedere nesiguranţa care este la noi în ţară, dacă să investim în continuare în creşterea porcilor sau nu. Situaţia este foarte dificilă având în vedere că preţurile sunt în creştere la cereale şi combustibili şi preţul cărnii scade. Este foarte greu pentru un producător mic să reziste pe piaţă”, ne-a declarat Lorand Szepeşi, un crescător de porci, care deţine o fermă în apropiere de Cehul Silvaniei (judeţul Sălaj), membru AFISS.
Autorităţile mai mult îi încurcă pe fermieri
Nu sunt însă singurele probleme cu care se confruntă fermierul, care se plânge şi de faptul că în loc să-i ajute, autorităţile mai mult îi încurcă. Iar un astfel de exemplu este ceea ce se întâmplă cu ajutorul pentru bunăstare, care se tot micşorează, dacă la pachetul care include lumina s-au pierdut 10 euro, cel pentru transport s-a pierdut de tot, susţine fermierul sălăjean. Cert este faptul că din acest motiv este nevoit să reducă la trei numărul ciclurilor de producţie (câte două mii de capete, pe serie), pentru că pentru cel de-al patrulea nu mai primeşte ajutorul de bunăstare.
Citește și despre tendinţele anului 2018 în legumicultură: Vinetele şi dovleceii pane
Lorand Szepeşi mai spune că importurile mari de carne de porc influenţează preţurile pe piaţa internă, mai ales în cazul fermelor mici.
“Statul ar trebui să ne protejeze şi să ne protejăm noi înşine piaţâ internă, ar fi un lucru ideal, ar trebui să o facem în aşa fel încât să nu jignim Europa şi pe producătorii mari, dar cumva printr-o formă sau alta să ne protejăm pe noi înşine”, a mai precizat Szepeşi.