Fermieri păgubiți, ajutați de poliție să-și recupereze banii

1

Săndel Arbănaș, fermier din Mehedinți, a vândut 150 de tone de floarea-soarelui unui achizitor, care nu i-a mai plătit marfa. Înșelat, alături de un alt fermier din localitate, Arbănaș a apelat după mai bine de un an la poliție. O plângere i-a rezolvat cazul dat fiind că fermierul avea acte în regulă.

 

Unul dintre afaceriștii mincinoși a fost reținut, zilele trecute, pentru 24 de ore, sub acuzația de înșelăciune, iar acum este cercetat sub control judiciar.

Unul dintre fermierii înșelați spune că, după luni de trudă, a reușit, în 2019 să obțină 100 de tone de floarea-soarelui. Cum mai făcuse și în alți ani, a căutat un achizitor pe internet și l-a ales pe cel care a oferit un preț mai bun.

A procedat cum scrie la carte, adică legal, cu documentele de tranzacție, a făcut contract, a eliberat facturi și avize de însoțire a mărfii. Achizitorul i-a spus că îi va achita banii la trei zile de la livrare, numai că a trecut mai mult de un an și nu a văzut niciun leu.

Pe lângă cele 100 de tone, individul a cumpărat alte 50 de tone de la un prieten al fermierului înșelat. Și pe acestea a uitat să le plătească. Ba, mai mult, când producătorii agricoli i-au cerut banii, i-a amenințat că anunță poliția că îl hărțuiesc.

Cei doi păgubiți l-au reclamat ei la poliție, iar în urmă cu câteva zile oamenii legii din Mehedinți au descins la locații din Argeș și Teleorman, acolo de unde sunt administratorii firmei implicate în această înșelăciune.

KapriFlor, business-ul cu lapte de capră de la Cluj

Marii cultivatori de terenuri spun că, dacă ar fi spații pentru depozitarea cerealelor, fermierii nu ar mai ajunge să cadă în plasa unor astfel de șarlatani.

Spațiile de depozitare sunt de cel puțin 10 ori mai mici decât este necesar, spun voci autorizate din industrie.

După ce a dormit o noapte în arest, bărbatul, în vârstă de 27 de ani, a fost pus sub control judiciar și este cercetat pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here