Clujenii sunt mari iubitori de lapte de capră, dovadă fiind și numărul mare de crescători care au apărut în ultima vreme în zonă. De atfel, aici se află și unul dintre cei mai mari procesatori de lapte de capră din România a cărui producție merge în mare parte pe piața externă.
Nu înseamnă însă că nu merg bine și afacerile mici, care lucrează direct cu clienți. Este și cazul KapriFlor, o afacere de familie, pornită în urmă cu aproape patru ani și care încet, încet și-a făcut loc pe piață. Un business pe termen lung, chiar dacă este greu să te menții pe acest segment, povestește Florisca Ferencz, care împreună cu soția se ocupă de animale.
Cei doi dețin o fermă în satul Chesău, comuna Mociu, situată la distanță de circa 50 km de Cluj, cu un efectiv de 50 de capre a căror producție este livrată clienților din Cluj, transportul laptelui fiind realizat cu mașina frigorifică proprie. Oferta KapriFlor include lapte crud de capră, ambalat în PET-uri noi, sigilate, carne de ied, precum și brânzeturi, produse care nu conțin conservanți.
Cel mai mult se caută laptele de capră care este livrat direct la clienți la un preț de 6 lei pe litru, dublu față de litrul de lapte de vacă vândut la dozator. În același timp, kilogramul de brânză se vinde cu prețuri care variază între 25 și 30 de lei.
“Cererea pentru lapte de capră este mare iarna, însă noi nu am ajuns la faza aceasta să putem livra lapte și în sezonul rece”, spune fermierul clujean, care adaugă că este pe cale să rezolve și această “problemă”.
Laptele de capra oferă o mare varietate de beneficii pentru sănătate, este antiinflamator natural, ecologic, agent metabolic, are un conținut scăzut de grăsimi, dar ridicat de calciu, fiind bogat în acizi grași.
[…] KapriFlor, business-ul cu lapte de capră de la Cluj […]