joi, 12 decembrie 2024

Cele mai citite

Probleme pentru fermieri la exportul de animale

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) anunță că fermierii români întâmpină o serie de probleme la exportul de animale vii, după ridicarea restricțiilor privind ESB, ceea ce ar putea să le provoace pagube însemnate de pe urma penalităților pe care vor trebui să le plătească.

Fermierii cer sprijinul de urgență al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru deblocarea situației create și evitarea  posibilății de  executare silită și faliment a fermierilor și exportatorilor români de rumegătoare. Pe de altă parte, autoritățile de la Bruxelles susțin că realuarea exporturilor se va putea face abia în luna martie, când  ar urma să fie luată o decizie în acest sens la nivel de UE.

CITEȘTE ȘI Iordania, interesată de importul de ovine și bovine din România

„Ca urmare a informării ANSVSA privind ridicarea restrictiilor comerciale in direcția ESB din 12 decembrie 2015, fermierii români au fost bucuroși  și au trecut rapid la realizarea de contracte cu parteneri din țări terțe, urmând să inceapă livrările de animale in luna ianuarie 2016. La pregătirea livrărilor, fermierii  au aflat consternați  că ridicarea restricțiilor din 8 decembrie 2015  notificată oficial de A.N.S.V.S.A. in 12.12.2015, nu a fost definitivată și  că nu pot livra  animalele deja contractate. Fermierii și comercianții  vor plăti, se pare,  penalități contractuale, dacă situația nu se clarifică de urgență”, se arată într-un comunicat al ACEBOP.

- Publicitate -

Asociația a solicitat un răspuns urgent la nivelul organizațiilor europene.

Iată ce au răspuns autoritățile de la Bruxelles:

“In urma unui raport primit de  OIE din partea delegatului  României la OIE privind confirmarea   unui caz de ESB atipic în Chinteni  județul Cluj, „statutul de risc neglijabil pentru ESB” al României a fost suspendat  la 27 iunie 2014.

În conformitate cu Rezoluția nr 15 din a 83-a Sesiune Generală a OIE-„Proceduri pentru țările membre pentru recunoașterea oficială și menținerea statutului  anumitor boli ale animalelor sau statutul de risc de encefalopatie spongiformă bovină și pentru aprobarea programelor de control oficiale naționale”, comisia științifică  pentru bolile animalelor are autoritatea de a recunoaște, fără consultarea ulterioară a Adunării Mondiale a OIE, că o țară membră  a recâștigat statutul de boală recunoscută anterior, în conformitate cu dispozițiile relevante ale Codului Terestru al OIE.

Bazat pe modificarea capitolului 11.4.  a Codului terestru, modificare  adoptată de OIE cu ocazia Adunării Mondiale a Delegatilor din  mai 2015, cu privire la documentația depusă de către România și în conformitate cu Rezoluția nr 15 din a 83-a sesiune Generală a OIE,

- Publicitate -

Comisia științifică a concluzionat că România  îndeplinește cerințele Codului Terestru  și poate să-și recâștige statutul anterior  de țară cu „risc neglijabil de ESB”- recomandare făcută de OIE in  8 decembrie 2015.

O decizie a Comisiei de  modificare a Deciziei 2007/453 / CE  în ceea ce privește statutul  ESB al României va fi publicată în martie 2016: România va părăsi lista “țărilor sau regiunilor cu un risc controlat de ESB” și va fi inclusă din nou în lista țărilor sau regiunilor cu un risc neglijabil de ESB”.

Recomandarea OIE  din  8 decembrie 2015 și următoarea decizie a Comisiei UE așteptată să apară in martie 2016, ar trebui să ajute România  să scape de restricțiile comerciale pentru exportul de rumegătoare către  țările terțe și România ar trebui să facă demersuri mai ales către Libia și Turcia.

Cu toate acestea, ridicarea restricțiilor nu este automată. Decizia așteptată in luna martie 2016 ar trebui să faciliteze și livrările de vite românești către celelalte state membre datorită punerii în aplicare a » listei SRM scurte » pentru aceste bovine – în momentul sacrificării lor în statele membre de destinație-, în conformitate cu Regulamentul UE (UE) nr. 1162/2015, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 999/2001, și arborele de decizie  pus la dispoziția statelor membre, de punere in aplicare a Regulamentului UE nr. 1162/2015”.

 

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles