Fermierii nu vor ”Legea Mirosului”

Pro Agro menţionează că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia la nivel european

1

Federaţia Naţională Pro Agro solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge „Legea mirosului”, pentru că numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv.

Pro Agro menţionează că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea, şi nu forul european.

„În contextul în care, în data de 17 iunie, s-au adoptat în Camera Deputaţilor modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 – ‘Legea mirosului’ -, considerăm că se impun unele clarificări. Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizaţii de construcţie pentru construcţii civile în mediul urban, fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecţiei mediului, ne vom găsi în situaţia în care vor apărea un număr foarte mare de reclamaţii. Coroborând cu faptul că, la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente. Pentru aceste motive, solicităm preşedintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că în cazul în care modificările ar intra în vigoare numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv”, conform unui comunicat al organizaţiei.

Oros: numărul cererilor unice de plată aferente Campaniei 2020 a scăzut

Organizaţia solicită tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum şi legiferarea în acest sens, într-o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar şi cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depăşiri ale cotelor şi apariţia unui disconfort olfactiv.

Pro Agro precizează că, în cazul în care acest act normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu îşi mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de şomeri pe piaţa muncii, de asemenea, slăbind independenţa alimentară a României. În cazul în care vor exista controale, care vor genera sancţiuni pecuniare în sarcina fermierului, acestea vor constitui majorări ale preţului produselor comercializate prin adăugarea contravalorii sancţiunii la costul total al produsului, generând o lipsă de competitivitate în raport cu produsele provenite din import.

„Solicităm tratarea acestei probleme de o manieră responsabilă, raportat la efectele negative pe care le poate produce, respectiv la stânjenirea fără motiv a fermelor româneşti, care poate duce inclusiv la încetarea activităţii, pentru nişte motive care nu pot fi dovedite şi înregistrate cu vreo aparatură tehnică. Ne manifestăm opoziţia faţă de acest proiect legislativ, fără să identificăm vreo oportunitate, mai ales în condiţiile în care mediul asociativ, partenerii sociali, nu au fost consultaţi cu privire la dispoziţiile ce ar urma să intre în vigoare. Este evident că iniţiatorii acestui proiect nu cunosc realităţile din teritoriu, respectiv nu cunosc impactul negativ ce ar urma să fie resimţit de către fermieri”, se spune în comunicat.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here