Fermierii români se tem să cultive cânepă de frica DIICOT-ului

0
- Reclamă -

Înainte de 1989, România era cel mai mare cultivator de in și cânepă din Europa cu o suprafaţă de aproximativ 49.000 de hectare și ocupa locul trei în topul exportatorilor la nivel mondial.

Din păcate, în prezent, aceste cifre sunt de domeniul trecutului, în condițiile în care numărul cultivatorilor poate fi numărat pe degete, la fel ca și unitățile de procesare. Chiar și acelea puține câte mai există sunt nevoite să-și aducă materia primă din afară, pentru că producția internă este foarte mică.

De vină pentru această situație este lipsa unei legislații clare în domeniu, teama funcționariilor publici de a elibera autorizațiile necesare pentru cultivarea cânepei și mai ales controalele abuzive ale DIICOT-ului sau ale polițiștilor de la Crima Organizată care au băgat spaima în rândul fermierilor. Situațiile sunt de-a dreptul penibile, dacă nu ridicole. Doar un exemplu, un tânăr cultivator din Satu Mare s-a trezit luat la rost de către polițiștii de la Crima Organizată, care au descoperit că nu mai are frunze cânepa… Ori se știe că la cânepă, pe măsura ce planta ajunge la maturitate, frunzele se usucă și cad, rămânând decât tulpina…. Tânărul s-a ales cu dosar penal, iar în plus a pierdut și subvențiile pentru celelalte culturi înființate de familie. Din păcate, situația nu este singulară. Oamenii au ajuns să se trezească târâți prin tribunale pe nedrept, ba unii chiar și mor din cauza stresului, după cum spune Leontina Prodan, promotoare acestei culturi și fondatoarea Asociaţiei Culturale „Tradiţii, Identitate şi Succes” (ACTIS) Timişoara.

Doar câțiva cultivatori mai mari de cânepă

La momentul actual, în România, există foarte puțini cultivatori de cânepă. Cel mai mare este un olandez care cultivă în jur de 600 ha în Alba, iar prin țară mai sunt plantații ceva mai măricele în Moldova și Giurgiu. În rest, mai mult încercări timide din partea unor fermieri dornici să cultive și altceva, povestește Prodan.  Din păcate, ei nu sunt susținuți de autorități, nu primesc decât un ajutor pe suprafață, în timp ce de sprijinul cuplat promis nici vorbă să se fi dat cuiva ceva….

Și totuși unii încearcă….

Andrei Apetrei se numără printre românii care au curaj să cultive cânepă.  Din acest an, el a decis să introducă cânepa în plantațiile de Paulownia începând cu anul doi, folosind spațiul dintre copaci, un proiect derulat împreună cu Academia Agricolă a Chinei, Departamentul Forestier și Institutul de Cercetare a Cânepei.

Apetrei spune că profitul din aceste culturi compensează cheltuielile cu irigația si mentenanța culturii de Paulownia, aducând un câștig ‘’bunicel’’, în condițiile în care soiul românesc de cânepă folosit  produce 20 tone la hectar.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.