Comisia Europeană va organiza consultări pe scară largă privind posibilitățile de a simplifica și moderniza PAC, scopul fiind maximizarea contribuției la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) și a celor stabilite prin cele zece priorități ale Comisiei, anunță Ministerul Agriculturii.
Deși viitorul PAC este deja dezbătut în mai multe foruri, procesul va include o consultare amplă și un studiu de impact. Se vor analiza rezultatele de până acum, se vor aplica lecțiile învățate în timpul implementării celei mai recente reforme, dar se va purta și un dialog structurat pentru a puncta din nou care sunt dificultățile actuale în încercarea de a anticipa nevoile de modernizare și simplificare a PAC.
Pentru consultarea privind modernizarea și simplificarea politicii agricole comune (PAC) puteți accesa linkul: https://goo.gl/RRpTbt Chestionarul de față face parte din acest proces amplu de consultare, iar rezultatele sale vor fi integrate în studiul de impact. Ele vor fi publicate pe site-ul Comisiei și comunicate în cadrul unei conferințe publice care va avea loc în iulie 2017.
Revizuirea ajutoarelor pentru tineri
În prezent, circa 72% din cetățenii UE trăiesc la orașe, iar procentul ar putea să ajungă până la 90 % în mai multe țări până în 2020. Tocmai de aceea sunt necesare măsuri de suținere financiară a tinerilor, susțin reprezentanții Comitetului European al Regiunilor.
Ei cer ca la alocarea subvențiilor să se țină cont de nevoile agricultorilor actuali, dar și a celor care își vor începe activitatea în sector, în condițiile în care sistemul actual favorizează exploatațiile existente deja, făcând tot mai dificilă pentru tineri intrarea în domeniu.
De asemenea, membrii comitetului cer și alocări financiare mai mari pentru dezvoltare rurală, un segment care a beneficiat de un aport mai mic în actualul PAC, scăderea fiind de la 32,6 % în bugetul fondurilor structurale în perioada 2007-2013 la 21,3% în perioada 2014-2020.