Greenpeace: „Incendiile de vegetație din Siberia se extind”

0

Organizația Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile de vegetație din Siberia afectează suprafețe din ce în ce mai mari, în pofida încercărilor autorităților de a limita extinderea acestora, notează Euronews, potrivit Mediafax.

„În ciuda informațiilor oferite de autoritățile ruse, suprafața afectată de incendii în Siberia nu scade. Potrivit datelor oferite de satelitul ISDM-Rosleskhoz, peste 4,3 milioane de hectare sunt afectate de incendiu”, a informat Greenpeace Rusia prin intermediul unui comunicat.

Anton Beneslavsky, expert Greenpeace, a declarat că autoritățile au reacționat tardiv în acest caz. „Dimensiunile incendiului îl fac aproape imposibil de gestionat. Focul este deja mult prea mare”, a spus el. Beneslavsky a adăugat că incendiile ar putea deveni periculoase pentru populația din regiune, în condițiile în care s-ar putea extinde către zonele locuite. Expertul a adăugat că fumul degajat de incendii poate să fie periculos pentru sănătatea localnicilor.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a informat că forțele armate au reușit să stingă un incendiu care afecta peste 750.000 de hectare. „După patru zile de intervenții în regiunile Krasnoyarsk și Irkutsk, Forțele Aeriene ruse au reușit să stingă un incendiu care se întindea pe o suprafață de 753.000 de hectare” a anunțat Ministerul Apărării prin intermediul unui comunicat.

„Sute de persoane sunt afectate de fum”, a declarat ministrul adjunct al Situațiilor de Urgență, Alexadr Chuparian, care s-a deplasat duminică în regiunea Irkutsk pentru a coordona operațiunile de stingere a focului.

Președintele Vladimir Putin a ordonat miercuri Armatei ruse să se implice în eforturile de stingere a incendiilor din Siberia.

Mai multe incendii de vegetație s-au extins rapid în Siberia, iar în mai multe zone a fost declarată stare de urgență. Localnicii se plâng, însă, că autoritățile nu au reacționat suficient de rapid.

Organizațiile pentru protecția mediului descriu incendiile din această regiune ca fiind  o catastrofă ecologică.

Citește și Incendierea pădurilor, o mare dramă

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here